1. Urbanities
  2. Γαστρονομία

Ο Ζύθος μαγειρεύει στον Εξώστη

"Λεμονόπιτα"

Ένα δροσερό και ελαφρύ γλυκό για το καλοκαίρι.



Υλικά για 8 - 10 ατομικές τάρτες:


Για την κρέμα:

1 λιτ φρέσκο γάλα

3 κρόκοι αυγού

2 αυγά ολόκληρα

Λίγη βανίλια

280 γρ ζάχαρη

80 γρ αλεύρι

80 γρ κορν φλάουρ

100 γρ φρέσκο βούτυρο

100 γρ κρέμα γάλακτος

100 γρ χυμό λεμονιού και ξύσμα λεμονιού


Για την βάση της τάρτας:

300 γρ αλεύρι

150 γρ κρύο βούτυρο σε καρεδάκια

1/2 κγλ αλάτι

100 γρ ζάχαρη άχνη

100 γρ χλιαρό νερό ή γάλα


Για την μαρέγκα:

4 ασπράδια αυγού

115 γρ ζάχαρη

115 γρ ζάχαρη άχνη

Για το ντεκόρ:

3 - 4 λεμόνια κομμένα τέταρτα

Φύλλα δυόσμου

Ζάχαρη


Εκτέλεση:


Κρέμα:

Ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τη βανίλια καλά.

Ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις φτάσει στους 80° C ανακατεύουμε δυνατά με το μείγμα και ξαναβάζουμε στην φωτιά μέχρι να δέσει.

Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο με μια μεμβράνη από πάνω, για να μην πιάσει κρούστα και αφήνουμε να κρυώσει για μία ώρα περίπου.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφρατεύουμε για να δουλέψουμε καλύτερα την κρέμα.


Βάση της τάρτας:

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο ζυμώνοντας καλά, έπειτα λίγο λίγο το νερό ή το γάλα ζυμώνοντας καλά και φτιάχνουμε μία ομοιογενή ζύμη.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου στο ψυγείο.

Μετά με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε φύλλο 0,5 cm και ψήνουμε σε ειδικές φόρμες στους 160° - 170° C για 30 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσουμε.


Μαρέγκα:

Χτυπάμε τα ασπράδια αυγού μαζί με την ζάχαρη και λίγο αλάτι.

Μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε και την άχνη και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να γίνει μία ομοιογενής μαρέγκα και τοποθετούμε σε κορνέ.


Ντεκόρ:

Πανάρουμε καλά τα λεμόνια με την ζάχαρη και με ένα φλόγιστρο ζαχαροπλαστικής τα καίμε μέχρι να καραμελώσουν.


Σύνθεση:

Γεμίζουμε τις βάσεις της τάρτας με την φρέσκια κρέμα ζαχαροπλαστικής, από πάνω βάζουμε την μαρέγκα σε ροζέτες και με ένα φλόγιστρο ζαχαροπλαστικής καίμε την μαρέγκα μέχρι να αποκτήσει ένα ομοιόμορφο καφετί χρώμα.

Γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα λεμόνια και τα φύλλα δυόσμου.


*Tip για την παραπάνω συνταγή:

Μπορείτε αντί λεμόνια να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο εσπεριδοειδές. Πορτοκάλι, κίτρο, μανταρίνι....