1. Urbanities
  2. Γαστρονομία

Ο Ζύθος μαγειρεύει στον Εξώστη

"Μοσχάρι φλαμένκο"

Πιάτα που θυμίζουν παλιά Θεσσαλονίκη, εκείνη την κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη των ασπρόμαυρων φωτογραφιών, του Όλυμπος-Νάουσα, των Κυριακάτικων τραπεζιών στο σπίτι με την οικογένεια συγκεντρωμένη.


Υλικά για 4 άτομα:

1 κιλό μοσχαρίσιο φιλέτο

2 - 3 μεγάλα κρεμμύδια

50 ml ελαιόλαδο

50 γρ βούτυρο

Λίγο αλεύρι

Αλάτι πιπέρι κατά βούληση

1/2 κουταλιά σάλτσα σκόρδου

200 ml ζωμό λαχανικών

50 ml μπύρα


Για το πανάρισμα των κρεμμυδιών:

100 γρ αλεύρι

100 γρ φρυγανιά τριμμένη

1 - 2 αυγά

Αλάτι πιπέρι κατά βούληση


Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το φιλέτο και το κόβουμε προσεκτικά σε λεπτές φέτες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, περνάμε τις φέτες του φιλέτου από το αλεύρι, τις ροδίζουμε στο τηγάνι και από τις δύο μεριές, τις αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με την μπύρα. Μόλις εξατμιστεί η μπύρα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, την σάλτσα σκόρδου και το αφήνουμε να δέσει. Μόλις είναι έτοιμο το σερβίρουμε με πουρέ πατάτας και με τις ροδέλες κρεμμυδιού, που τις ετοιμάζουμε ως εξής:

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Στη συνέχεια τις πανάρουμε περνώντας πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό, στο τέλος από την φρυγανιά και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε πάνω από το μοσχάρι.


*Tip για την παραπάνω συνταγή:

Εάν θέλετε μπορείτε αντί για μοσχαρίσιο φιλέτο να χρησιμοποιήσετε ψαρονέφρι.