1. Urbanities

Οι Sailing Tomatoes είναι μια μπάντα της πόλης και του δρόμου. Γνωρίστε τους!

της Δήμητρας Σαμσάκη

Οι Sailing Tomatoes δημιουργήθηκαν το 2010. Ο ήχος τους είναι ένα μείγμα της παραδοσιακής μουσικής της Μεσογείου και της αμερικάνικης φολκ και μπλουζ.
Έχουν κυκλοφορήσει τους δίσκους Δρόμος (2011), Ψιχαλίζει στα παλιά (2013) και Dive (2017).Μπορεί να τους έχετε ακούσει να παίζουν στους δρόμους της πόλης. Την Πέμπτη 4 Μαίου θα εμφανιστούν στον πολυχώρο WE μαζί με τους "Λάργκο" και τους "Ζητιάνους". Τρεις μπάντες της πόλης και των δρόμων της, ενώνουν τις δυνάμεις τους στη σκηνή, μοιράζονται τη μουσική τους με όλους εμάς και μας πλημμυρίζουν με μελωδίες και μακρινές εικόνες!


Οι Sailing Tomatoes είναι: Γιώργος Μουτούκιας – μπουζούκι, μαντολίνο. Θόδωρος Μουτούκιας-μπάσσο. Φίλιππος Σέινκμαν – κιθάρα, φωνητικά. Βαγγέλης Δόμανος – ντραμς, κρουστά. Πέτρος Αναγνωστόπουλος – ακορντεόν. Βαγγέλης Κάραλης – βιολί. Κώστας Βασιλούδης - φωνή


Πώς προέκυψε η ενασχόληση με την μουσική και κατά συνέπεια την σύσταση της μπάντας;

Φίλιππος: Η ενασχόληση με τη μουσική νομίζω πως για το καθ' ένα ξεκινάει από την εσωτερική ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία με το κόσμο γύρω του και την ανάγκη αναζήτησης και κατανόησης του ''κόσμου'' μέσα του. Κάποιοι από εμάς γνωριζόμαστε από παλιά και όλοι μας αγαπάμε τη μουσική οπότε το ένα έφερε το άλλο και... η γνωστή ιστορία.


Μουσικοί του δρόμου.. τι τους αποδίδει αυτήν την ιδιότητα και τι καταφέρνει να τους κρατήσει στους δρόμους;

Kώστας: Μουσικοί του δρόμου είναι όσοι παίζουν μουσική στο δρόμο για να επιβιώσουν. Στους δρόμους τους κρατάει η ανάγκη για έκφραση και η έλλειψη άλλων επιλογών.


Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας με το κοινό;

Κώστας: Είναι σίγουρα διαφορετικό από τις συναυλίες, η επαφή είναι κυριολεκτικά πιο κοντινή και επίσης η ποικιλία του κόσμου που μπορεί να κάτσει να σε ακούσει είναι πολύ μεγαλύτερη .Έχουμε ακούσει πολλά θετικά σχόλια αλλά και πολλά «παίξτε κάνα λαϊκό».


φωτογραφία Λευτέρης Τσινάρης / rejected.grΠοια τα οφέλη ενός καλλιτέχνη που αποφασίζει να δράττει στον δρόμο; Είναι στάση ζωής;

Κώστας:Είναι μορφή επιβίωσης. Τα οφέλη είναι ότι γίνεσαι καλός σε αυτό που κάνεις παίζοντας τα κομμάτια σου άπειρες φορές μπροστά σε κόσμο, και τα ψιλά που σου ρίχνουν.


Σε μια εποχή που οι νεοσύστατες μπάντες είναι πολυάριθμες και τα μουσικά ακούσματα ποικίλα, τι κάνει μια μπάντα να καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα;

Κώστας: Το να τραβήξεις τα βλέμματα σημαίνει πως είτε έχεις ποιότητα στη δουλειά σου, είτε έχεις καλό μάρκετινγκ. Καμιά φορά και τα δυο μαζί.


Αν η εποχή μας αποτυπωνόταν με ήχο.. τι θα ήταν/ πώς θα έμοιαζε;

Φίλλιπος: Θα δανειστώ ένα στίχο από τραγούδι των Ζητιάνων.

"... ,ο τρίτος κόσμος σας καλεί". Αυτό.


Επιρροές...

Κώστας, Φίλιππος: Πάρα πολλές, είμαστε και πολλά άτομα. Θα θέλαμε να αναφέρουμε μερικές μπάντες της Θεσσαλονίκης, που επηρεάζουν η μία την άλλη: Johny Carbonaras, Million Hollers, Animanation, Lemonostifel, The Basements, Psychedelic Trips to Death, Chinese Basement, The Bullets, ΒΜW Rockers 57, Dynamind και πολλές άλλες που ξεχνάμε.


Η εμπειρία του πρώτου κομματιού...

Φίλιππος: Ανάμεικτα συναισθήματα, έκσταση, περιέργεια...


Τι χαρακτηρίζει την μουσική σας και τι την κάνει πραγματικά δικιά σας;

Κώστας: Νομίζω η «μεσογειακή» ενορχήστρωση είναι το χαρακτηριστικό μας, και η κάπως νοσταλγική διάθεση. Όταν γράφεις κάτι είναι πραγματικά δικό σου, εκτός αν το έχεις κλέψει από κάπου.


Μπορεί ένας καλλιτέχνης να αναδειχθεί και να ανελιχθεί από τους δρόμους, μακριά από studios, δισκογραφικές και όλο το εμπορικό σινάφι;

Κώστας: Εξαρτάται πως εννοούμε την ανάδειξη. Αν γράφεις καλή μουσική ή καλούς στίχους, κάποια στιγμή θα αναδειχθείς, όχι απαραίτητα όσο ζεις (π.χ. Άσιμος, Γώγου).Αν θες να ζεις απ' τη μουσική, αναγκαστικά θα έχεις να κάνεις ως ένα βαθμό με εμπορικούς όρους, αφού θα κάνεις συναυλίες σε μαγαζιά. Το αν θα είσαι σε δισκογραφική ή θα κυκλοφορείς μόνος τη δουλειά σου, αν θα πληρώνεις στούντιο ή θα ηχογραφείς με το κινητό σου είναι στην ευχέρεια του καθενός.


φωτογραφία Λευτέρης Τσινάρης / rejected.grH Ελλάδα του 2017 μέσα από την μουσική…

Κώστας: Δική μου είναι η Ελλάς
και στην κατάντια της γελάς,
της λείπει το `να της ποδάρι
ρε και το παίξανε στο ζάρι.

Στίχοι του Αιμίλιου Σαββίδη από το τραγούδι «Είμαι πρεζάκιας», που πρωτοτραγούδησε η Ρόζα Εσκενάζυ σε μουσική Σώσου Ιωαννίδη, το 1934.


Μια βραδιά στην Σαλονίκη...

Πέτρος: Βαρδής δεν είναι αυτό;


Αν η μουσική ήταν το μέλλον πώς θα ήταν;

Κώστας: Σκοτεινή με ξαφνικές εκλάμψεις χαράς.


Το βράδυ της 4ης Μαΐου στο WE..

Φίλιππος: Θα σας παρουσιάσουμε κομμάτια από τον τελευταίο μας δίσκο "Dive", αλλά και κάποια καινούρια ακυκλοφόρητα τραγούδια.Λάργκο & The Sailing Tomatoes & Ζητιάνοι Live

Πέμπτη 04 Μαΐου 2017

Πολυχώρος WE

Είσοδος: 5€

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:30