1. Cinema

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #5 – Δημήτρης Τσακαλέας και Σωτήρης Πετρίδης

σκηνοθέτες της ταινίας #NotAlone.

Στις 18 Μαΐου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τους Δημήτρη Τσακαλέα και Σωτήρη Πετρίδη, σκηνοθέτες του #NotAlone.Λίγα λόγια για τους Δημιουργούς


Ο Δημήτρης Τσακαλέας φοιτά στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ είναι κάτοχος του Filmmaking Certificate από το London Film Academy (Short Courses). Έχει εργαστεί ως παραγωγός σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν ταξιδέψει και βραβευθεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Το 2016 ήταν ένας από τους επιλεγόμενους συμμετέχοντες για το Sarajevo Talents που διοργανώνει το φεστιβάλ του Sarajevo σε συνεργασία με το φεστιβάλ Βερολίνου.


Ο Σωτήρης Πετρίδης είναι υπ. Διδάκτορας του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ ασχολείται συστηματικά με το σενάριο και την παραγωγή ταινιών. Οι προηγούμενες ταινίες του ως σεναριογράφος/παραγωγός έχουν προβληθεί σε πάνω από 100 διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ταινίες του προβλήθηκαν στο Comic-Con International του San Diego.


Λίγα λόγια για την ταινία


Μια έφηβη κοπέλα βγάζει selfie και την ανεβάζει στα social media, αλλά σύντομα συνειδητοποιεί πως δεν είναι μόνη της. Μία υπερφυσική δύναμη ξυπνάει μέσα από ένα καταραμένο hashtag.Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία;

Δ.Τ.: Ο Σωτήρης Πετρίδης ο οποίος είναι ο σεναριογράφος της ταινίας μου είχε στείλει το σενάριο και αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ότι μπορούσε να επικοινωνήσει με μια ολόκληρη γενιά σε τόσο μικρή χρονική διάρκεια. Με ενδιαφέρει πολύ ο νέος τρόπος ζωής με τα social media στη ζωή μας και ήμουν θετικός από την αρχή!


Σ.Π.: Μέσα από την ιστορία ουσιαστικά θέλαμε να θίξουμε τη σχέση της νέας γενιάς με την τεχνολογία και τα social media. Μιας και οι δύο αγαπάμε το horror, ήταν λίγο μονόδρομος η αφήγηση και η αισθητική της ταινίας.


Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Σ.Π.: Η προετοιμασία της ταινίας ουσιαστικά ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, όπου και γράφτηκε το σενάριο, ενώ ολοκληρώθηκε περίπου τον Μάρτιο του 2017. Έπειτα, τον Απρίλιο ξεκίνησε την φεστιβαλική της πορεία.

Δ.Τ.: Η βασική δυσκολία της ταινίας ήταν η δημιουργία ενός καπνού σε σχήμα ανθρώπου από το μηδέν. Ο Γιάννης Λιόλιος που δούλεψε τα special effects της ταινίας, πειραματίστηκε για καιρό και κατάφερε να βγάλει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές;

Ο κύριος στόχος της ταινίας είναι να αναδείξουμε το θέμα των υπερβολικών κοινοποιήσεων (over-sharing) μέσα στα social media, αλλά κάτω από ένα πρίσμα υπερφυσικής χροιάς και σύμφωνα με τις συμβάσεις του κινηματογραφικού τρόμου. Περνάμε όλοι πολύ χρόνο με τα κινητά μας και με τους ψηφιακούς εαυτούς μας και αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ.


Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει;

Η ταινία έχει ήδη διαγωνιστεί σε 8 φεστιβάλ σε 5 διαφορετικές χώρες, ενώ πρόσφατα έκανε την διαδικτυακή της πρεμιέρα! Λόγω της φύσης της ίδιας της ταινίας αποφασίσαμε να την αφήσουμε ελεύθερη στο διαδίκτυο ώστε να επικοινωνήσει άμεσα με το κοινό της.


Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης;

Δ.Τ.: Η Θεσσαλονίκη είναι ένα μέρος που ενδείκνυται για γυρίσματα αφού συνδυάζει πολλά διαφορετικά τοπία σε κοντινή απόσταση. Είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν υπάρχει δομή για κινηματογραφική δραστηριότητα αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι σε θέση να σε βοηθήσουν.


Σ.Π.: Σίγουρα είναι δύσκολο να κάνεις κινηματογράφο γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά αν βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος με εσένα, κάθε εμπόδιο ξεπερνιέται. Ευτυχώς, στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους.


Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας;

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αναστασία Καρίκη
Μοντάζ: Τάνια Ναναυράκη
VFX Γιάννης Λιόλιος
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Σόνια Μαρία Καϊτατζή
Sound Design: Αναστάσης Πετρέλης
Color Correction: Θανάσης Κωνσταντόπουλος
Make-Up: Σοφία Βουλαλά
Ηχοληψία: Αποστόλης Μπαρουξής

Παίζουν οι: Βίκη Μαϊδάνογλου, Κωνσταντίνος Βαρτζιώτης και Παναγιώτης ΚουντουράςΟι ταινίες που θα προβληθούν στο Local Short Film Festival #5 είναι οι εξής:1) Disclosure - Αλκιβιάδης Παπαδόπουλος (5')
2) Each Other - Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου-Τζαρίδου (18')
3) Esy - Short Film - Srdjan Milosavljevic (13')
4) Ευλάβεια - Δημήτρης Βαβάτσης (15')
5) Ο Περίπατος - Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλιδη (19')
6) Ο Πρίγκιπας του Λόφου - Πάρης Γρηγοράκης (28')
7) Τοίχος - Μark Sargent, Μαγια Τσαμπρού, Χάρης Τσαμπάς (13')
8) Short Film - #NotAlone - Δημήτρης Τσακαλέας, Σωτήρης Πετρίδης (5')Πέμπτη 18 Μαίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώΜε την υποστήριξη του Beater.gr, Amagi, Artcut Moving Image ProductionsΤις κινηματογραφικές βραδιές του Εξώστη τις πλαισιώνει η Fischer Beer