1. Cinema

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #7 | Άρης Δεληγιαννίδης

σκηνοθέτης της ταινίας Το Κουτί

Στις 7 Δεκεμβρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά έξι κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Άρη Δεληγιαννίδη, σκηνοθέτη του Το Κουτί.Λίγα λόγια για τον Δημιουργό Ο Άρης Δεληγιαννίδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιατρική και Κινηματογράφο. Είναι διδάκτορας Ιατρικής στο Α.Π.Θ. Συγγραφέας της συλλογής διηγημάτων σκοτεινής φαντασίας "Η Άλλη Πλευρά του Δικού σου Καθρέφτη" (2017, Nightread). Επίσημες Ταινίες: Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Μοντάζ: "Τριπ" (2013, δράμα, 12'), "Durckness" (2016, φαντασίας, 8'), "Το Κουτί" (2017, φαντασίας, 13') Σενάριο, Μοντάζ: "Ευλάβεια" (2013, horror, 15'), "Σαρκοβόρος" (2014, horror, 28')


Λίγα λόγια για την ταινία Ο Γκρι παλεύει μέσα στο σπίτι του να δημιουργήσει το τεχνολογικό επίτευγμα που θα αλλάξει την ανθρώπινη ιστορία. Μέχρι που του παραδίδεται ένα απλό ξύλινο κουτί. Πόσο μεγάλο κομμάτι της πραγματικότητας μπορεί να περιέχει μέσα του;Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Η ιστορία προϋπήρχε ως διήγημα από το προσωπικό μου βιβλίο-ανθολογία διηγημάτων φαντασίας «Η Άλλη Πλευρά του Δικού σου Καθρέφτη». Θα ήθελα να μπορούσα να οπτικοποιήσω κάθε ιστορία από το βιβλίο αλλά μιας και κάτι τέτοιο είναι αδύνατο είπα να επιχειρήσω κάποια που από παραγωγικής πλευράς ήταν εφικτή. Έτσι γεννήθηκε «Το Κουτί» ως σενάριο πλέον.


Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Η συνολική δημιουργία διήρκησε περίπου 5 μήνες κυρίως λόγω των δεσμεύσεων που είχαμε από τα προγράμματα του κάθε συντελεστή. Το πρόβλημα είναι πάντα η έλλειψη budget και η πίεση που αυτό επιφέρει στο να γίνουν όλα σε προεπιλεγμένο χρόνο, με ελάχιστες πρόβες, με το minimum του εξοπλισμού που θα θέλαμε και χωρίς περιθώρια αποκλίσεων.


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Το νόημα θα το βρει ο καθένας μόνος του, μιας και η ταινία πραγματεύεται την έννοια της πραγματικότητας και του εγκλωβισμού σε αυτήν, οπότε λογικό είναι ο καθένας να το ερμηνεύσει σύμφωνα με τη δική του ξεχωριστή πραγματικότητα.


Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Μέχρι τώρα έχουμε παίξει ήδη σε 3 ηπείρους, στην πανελλήνια πρεμιέρα στην Αθήνα αποσπάσαμε το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου τρόμου μικρού μήκους και συνεχίζουμε θέλοντας όσο το δυνατόν περισσότερα μάτια να έρθουν σε επαφή με το έργο μας.Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Τα θετικά είναι ότι υπάρχει αγάπη και συνεργασία στον κύκλο που δουλεύουμε. Είμαστε ένας κύκλος γνωστών που θα βρούμε την κάθε λύση μεταξύ μας. Το αρνητικό είναι ότι αυτός ο κύκλος είναι αρκετά συγκεκριμένος και δεν είναι εύκολο να ανοιχτείς προς τα έξω. Όλο το δυναμικό κατεβαίνει Αθήνα ή φεύγει εξωτερικό συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο αυτόν τον κύκλο. Ελπίζω να μην καταλήξει να γίνει τελεία.


Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Κυριάκος Δανιηλίδης, Αντώνης Σταμούλης (ηθοποιοί), Βασίλης Χριστοδούλου (διεύθυνση φωτογραφίας), Εύη Μποκοβού (σκηνογραφία, ενδυματολογία, make up), Σίμος Λαζαρίδης (σχεδιασμός, λήψη, μίξη ήχου), Αδάμ Σιάγας (μουσική), Κώστας Καρύδας (οπτικά εφέ), Δημήτρης Βαβάτσης (βοηθός σκηνοθέτης)Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν ραντεβού στο σημείο συνάντησης τους και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες. 6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δύο ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.Film Lovers, Support your Local Filmmakers


Τις προβολές τις συνοδεύουμε με παγωμένες Fischer Beer!


Posters: Στέφανος Μιχαηλίδης

Οι ταινίες που θα προβληθούν την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στο Local Short Film Festival #7 είναι οι εξής:


1. Emoticon Man – Παναγιώτης Κουντουράς (15')
2. Friday Night @ Eidomeni – Ελένη Πνευματικού (10')
3. iCon – Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου (18')
4. Νόρμαλ – Ιορδάνης Θεοδοσιάδης (10')
5. Οι Αναμνήσεις μιας Κούκλας - Μιχάλης Χαραλαμπίδης (19')
6. Το Κουτί – Άρης Δεληγιαννίδης (13')


Guest Movie: Wall Democracy


Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ