1. Cinema

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #7 - Παναγιώτης Κουντουράς

σκηνοθέτης της ταινίας "Emoticon Man"

Στις 07 Δεκεμβρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά έξι κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Παναγιώτη Κουντουρά, σκηνοθέτη της ταινίας "Emoticon Man".Λίγα λόγια για την ταινία: Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι φοράνε μάσκες emoticon, ο Νίκος συναντά τη Σοφία, μια γυναίκα που τολμά να εκφράσει τα συναισθήματά της μέσω του προσώπου της. Η ζωή του Νίκου θα αλλάξει δραστικά, έχοντας συναισθήματα που δεν μπορούν να περιγράψουν τα emoticons.


Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη: Ο Παναγιώτης Κουντουράς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Δραστηριοποιείται ως σκηνοθέτης με διεθνή φεστιβαλική παρουσία και βραβεύσεις. Είναι δημιουργός των ταινιών «Emoticon Man», «Αφανείς Ήρωες» και «Ξύλινο Κουτί». Εργάζεται στο χώρο της διαφήμισης αλλά και της τηλεόρασης ως παραγωγός/σκηνοθέτης τηλεοπτικών προγραμμάτων. Είναι υπεύθυνος κινηματογραφικών προγραμμάτων στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη ενώ κατά τα έτη 2016/17 συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως ένας από τους σκηνοθέτες του Ευρωπαικού προγράμματος Euforia, υπογράφοντας 12 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Το 2016 σκηνοθέτησε για λογαριασμό της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης τη σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ «Το όνομα μου δεν είναι πρόσφυγας» με την οποία συμμετείχε και στο Παγκόσμιο συνέδριο Δημόσιας Τηλεόρασης (Input 2017). Τη φετινή σεζόν, σκηνοθετεί για λογαριασμό της ΕΡΤ2, το τηλεπαιχνίδι SELFIE.


φώτο / @Στέφανος Σάμιος


Θα θέλαμε να μάθουμε πότε και πως προέκυψε η ιδέα για το νέο αυτό τηλεοπτικό εγχείρημα. Συντροφιά με τον εξώστη θα πάμε κάποια χρόνια πίσω όπου και συναντάμε τη γέννηση αυτού του project. Ταξιδεύω συνεχώς, παρατηρώ και κατά τη διάρκεια επίσκεψης μου σε γνωστή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα διαπίστωσα πως το φαινόμενο ήταν κυριολεκτικά γύρω μου, δε γνώριζε όρια, κουλτούρα και ηλικία. Οι SELFIE φωτογραφίες είναι κομμάτι της σημερινής γλώσσας των Social Media. Άραγε μόδα; Μήπως σημείο των καιρών; Θα έλεγες πως αποτελούν μια δίοδο προς κάποιου είδους επιβεβαίωση. Νομίζουμε ότι μας κοινωνικοποιούν αλλά στην πραγματικότητα αποξενώνουν όλο και περισσότερο. Στόχος του concept που δημιουργήθηκε θα ήταν να αποδείξουμε ακριβώς το αντίθετο. Ότι μια SELFIE μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά και έπειτα να αποτελέσει μια άλλου είδους οπτική γωνία για να δούμε τον τόπο και τους ανθρώπους του. Και όλο αυτό υπό το περίβλημα ενός τηλεπαιχνιδιού. Ο δρόμος μέχρι τη μικρή οθόνη κατακτήθηκε με σκληρή δουλειά και γερό στομάχι.


Τι είναι αυτό που κάνει το Selfie να ξεχωρίζει από άλλες εκπομπές ψυχαγωγικές; Οι απίθανοι συντελεστές, το ταλέντο και η δημιουργικότητα τους. Το SELFIE είναι ένα καθαρά ελληνικό δημιούργημα μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικά γεμάτο από ξένα τηλεοπτικά format. Μας ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, συστήνει όμορφους τόπους αλλά και όμορφους ανθρώπους. Αντιμετωπίζουμε με πάθος και σεβασμό την κάθε πόλη ή χωριό που γίνεται σκηνική πίστα του παιχνιδιού. Γνωρίζουμε την ιστορία, βιώνουμε τους καθημερινούς ρυθμούς και αφηνόμαστε στα σελφοκόνταρα των απίθανων παικτών για να μας ξεναγήσουν. Σε προσωπικό επίπεδο είναι μια αφηγηματική πρόκληση. Μου είναι απίστευτα γοητευτικό το να βρίσκομαι μπροστά και πίσω από την κάμερα παράλληλα.


Πως ανταποκρίνεται ο κόσμος; Απρόβλεπτα, αυτό είναι όμως και το στοιχείο που κάνει το παιχνίδι τόσο αυθεντικό. Ο κόσμος στους δρόμους στην αρχή σοκάρεται, παρατηρεί. Βλέπει ένα τηλεοπτικό συνεργείο να περνάει δρόμους, να εισέρχεται ξαφνικά σε μαγαζιά, να εισβάλλει στην ιδιωτικότητα της στιγμής του άλλου. Υπάρχει κόσμος που κυριολεκτικά "το γλεντάει" και γίνεται αμέσως ένα με το παιχνίδι. Υπάρχουν άλλοι που απλά αντιδρούν αρνητικά, πράγμα που είναι απόλυτα σεβαστό. Και η μέχρι τώρα ανταπόκριση του τηλεοπτικού κοινού; Μαγική, άκρως ενθαρρυντική για τη συνέχεια που έπεται. Επιθυμούμε ο κόσμος να περνάει καλά βλέποντας το SELFIE.


Λίγα λόγια για την ταινία που θα προβληθεί στο Local Short Film Festival #7... Αρχικά, είμαι χαρούμενος που επιστρέφω για 2η φορά στη διοργάνωση.Το EMOTICON MAN του πάντα ευρηματικού Σωτήρη Πετρίδη, είναι ένα σενάριο που σχεδόν φωναχτά είπα "θέλω να το κάνω ταινία". Η ιδέα με εντυπωσίασε. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καταπληκτικό σχόλιο πάνω στην αποξένωση του σήμερα, μετουσιώνοντας τους κώδικες του διαδικτύου. Μάσκες φοράνε οι ήρωες της ταινίας, μάσκες φοράμε και εμείς. Θα ήθελα πολύ οι θεατές να δούνε επί της οθόνης αυτή τη σχεδόν υπερβατική "emoticon" πλευρά του εαυτού τους. Αγωνιώ για τα συμπεράσματα και τις αντιδράσεις.Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Καμία δυσκολία και το εννοώ. Απλά παλέψαμε όλοι οι δημιουργικοί συντελεστές ώστε κάθε τομέας της παραγωγής να υλοποιηθεί όπως πραγματικά του αξίζει. Από τα location, τη δραματουργία και ένα προσεγμένο pre-production μέχρι το στάδιο των ειδικών εφέ και την απαιτητική μίξη του ήχου. Δε στέκομαι στο γύρισμα μιας και όλα κύλησαν με χειρουργική ακρίβεια. Πέρασε καιρός από την ολοκλήρωση της παραγωγής όμως η ανάμνηση αυτής της διαδρομής μου φέρνει ένα απέραντο χαμόγελο. Φανταστείτε πάνω μου το αντίστοιχο Emoticon. Είναι σημαντικό να βγαίνει κάτι ακριβώς όπως σχεδιάστηκε.


Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Το φεστιβαλικό ταξίδι έχει ξεκινήσει και οι εξαίρετοι παραγωγοί μας Σωτήρης Πετρίδης, Δημήτρης Τσακαλέας και Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου, έχουν καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να επικοινωνηθεί σωστά η ταινία στα ξένα Φεστιβάλ. Πριν λίγες μέρες αποσπάσαμε "Τιμητική Διάκριση" σε φεστιβάλ είδους στη Σερβία ενώ τώρα που μιλάμε, η ταινία προβάλλεται στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Σαλέρνο (Ιταλία). Ευελπιστώ σε νέες θετικές απαντήσεις και το καλύτερο δυνατό ταξίδι για τη δουλειά μας.


Θα συνεχίζεις να κάνεις κινηματογράφο παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες; Θα επιμένω στο να υλοποιώ αυτό που νιώθω ότι με εκφράζει συντροφιά με καλλιτέχνες που σέβομαι και εκτιμώ. Δε βλέπω αντίξοες συνθήκες. Βλέπω απλά πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τα επόμενα βήματα που θα ήθελα μέχρι τώρα κινηματογραφικά να έχω κάνει. Περίεργες συνθήκες θα υπάρχουν πάντα και παντού. Λένε πως όσο αγαπάς κάτι τόσο και αυτό σε αγαπάει. Αν ισχύει, τότε το σινεμά είναι το πάθος μου και θα κάνω τα πάντα για να αφηγηθώ ενδιαφέρουσες ιστορίες.Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Πρόκειται για μια dream team της Θεσσαλονίκης η οποία κούμπωσε με εξαιρετικούς καλλιτέχνες από την Αθήνα. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Σωτήρης Πετρίδης, όπως και την παραγωγή. Παραγωγοί μας είναι επίσης ο Δημήτρης Τσακαλέας και η Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου. Στη διεύθυνση φωτογραφίας ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος, στον ήχο ο Αποστόλης Μπαρουξής, στην ενδυματολογία η Σόνια Μαρία Καϊτατζή, στη σκηνογραφία ο Αθανάσιος Κολαλάς, στο μακιγιάζ η Σοφία Βουλαλά, script ο Δημήτρης Βαβάτσης, στο μοντάζ ο Σταύρος Ζώττας, τη μουσική και το sound design υπογράφει ο Νίκος Παλαμάρης και τα ειδικά εφέ ο Χρήστος Φιλίππου. Μπορεί να μη βλέπετε τα πρόσωπα των ηθοποιών μας όμως εκείνοι θα είναι στην προβολή και θα σας παρατηρούν. Μόνο τυχεροί είμαστε που είχαμε κοντά μας τους Χρήστο Γουτσίδη, Ελένη Θυμιοπούλου, Αννυ Τσολακίδου, Δημήτρη Τσιλινίκο και Χρήστο Κοκαράκη. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.


Υπάρχει κάποιο θέμα που θα ήθελες κινηματογραφήσεις; Υπάρχουν δυο πράγματα που με τρομάζουν πολύ στον μάταιο τούτο κόσμο. Το πρώτο είναι ο χρόνος, το δεύτερο η ματαιοδοξία του καλλιτέχνη. Θα σας πω μόνο ότι δουλεύω πάνω σε ότι με τρομάζει. Ότι δηλαδή μου προσφέρει αγωνία για δημιουργία.

Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν ραντεβού στο σημείο συνάντησης τους και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες. 6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δύο ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Film Lovers, Support your Local Filmmakers


Τις προβολές τις συνοδεύουμε με παγωμένες Fischer Beer!


Posters: Στέφανος Μιχαηλίδης

Οι ταινίες που θα προβληθούν την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στο Local Short Film Festival #7 είναι οι εξής:


1. Emoticon Man – Παναγιώτης Κουντουράς (15')
2. Friday Night @ Eidomeni – Ελένη Πνευματικού (10')
3. iCon – Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου (18')
4. Νόρμαλ – Ιορδάνης Θεοδοσιάδης (10')
5. Οι Αναμνήσεις μιας Κούκλας - Μιχάλης Χαραλαμπίδης (19')
6. Το Κουτί – Άρης Δεληγιαννίδης (13')


Guest Movie: Wall Democracy

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ