1. Cinema

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #8 – Αναστάσης Μαυρογιάννης

σκηνοθέτης της ταινίας Δέκα Μείον.

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά έξι κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Αναστάση Μαυρογιάννη, σκηνοθέτη του Δέκα Μείον.Λίγα λόγια για τον Δημιουργό Ο Αναστάσης Μαυρογιάννης γεννήθηκε στην Καρδίτσα . Περίμενε από πολύ μικρός το γράμμα του για το Hogwarts αλλά επειδή αυτό δεν ήρθε πότε αποφάσισε ότι θέλει να δημιουργεί ο ίδιος μαγεία γι αυτό και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο. Υπήρξε μέλος της 2ης Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του παιδιού. Υπήρξε ομιλητής στο TEDx Academy. Αυτή την περίοδο ζει στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει στην Σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δουλεύει σαν φωτογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό Oneman και Popcode. Είναι επίσης εθελοντής φωτογράφος στην Άρσις. Γράφει κριτικές ταινιών στο site MyMovies. Είναι εθελοντής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και εθελοντής στην φλόγα. Η πρώτη του μικρού μήκους ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού στο 5ο U made it Festival


Λίγα λόγια για την ταινία Οι θαμώνες ενός μπαρ δέχονται να παίξουν το παιχνίδι που τους προτείνει ένας άγνωστος . Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι στο τέλος του παιχνιδιού ένας από τους παίχτες θα πρέπει να πεθάνει. Ποιος θα είναι ο χαμένος του παιχνιδιού και τι θα αποκαλυφθεί για τον καθένα μέχρι το τέλος της βραδιάς;Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Η ιδέα μου ήρθε ένα βράδυ που καθόμουν με δυο φίλους μου στο BluesBar Karditsa (το μαγαζί που όντως γυρίσαμε την ταινία ). Είχε πάει πολύ πρωί και είχε αρχίσει να αδειάζει και έτσι όπως καθόμασταν χωρίς κανένα λόγο σκέφτηκα τι θα γινόταν τώρα άραγε αν κάποιος έμπαινε και μας απειλούσε με όπλο; Κράτησα αυτό το ερώτημα και όταν γύρισα σπίτι άρχισα να δημιουργώ τους χαρακτήρες που θα λειτουργούσαν κάτω από αυτή την κατάσταση. Και κάπως έτσι αποκτήσαμε το σενάριο.


Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Από τι στιγμή που είχαμε το τελικό σενάριο μας πήρε περίπου 3 εβδομάδες για να γυρίσουμε και τα γυρίσματα έγιναν μέσα σε ένα βράδυ. Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν να βρούμε τον εξοπλισμό για να γυρίσουμε. Τελικά νοικιάσαμε κάμερες χάρη στον χορηγό μας τον Κο Καραμήτρο και καταφέραμε να γυρίσουμε με την ποιότητα που θέλαμε.


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Νομίζω ότι δεν θα ήθελα να αποκαλύψω το νόημα. Άλλωστε το σινεμά είναι τέχνη και η τέχνη «αγγίζει» με διαφορετικό τρόπο αυτόν που την παρακολουθεί.


Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Στο Local βασικά θα γίνει και η πρεμιέρα της ταινίας. Δεν την έχουμε στείλει ακόμα σε άλλα φεστιβάλ προς το παρόν είμαστε χαρούμενοι με το αποτέλεσμα και θα δούμε που άλλου θα την στείλουμε.


Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Γενικά το να κάνεις σινεμά είναι μια μαγική εμπειρία πόσο μάλλον να το κάνεις σε μία πόλη που εκπέμπει μαγεία από μόνης της όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Το καλύτερο πράγμα στη Θεσσαλονίκη είναι ότι η έμπνευση καραδοκεί σε κάθε γωνία της. Αρνητικό είναι ίσως πως πολλές φόρες ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει να είναι νέος και να προσπαθείς να κάνεις μια No budget ταινία με αποτέλεσμα να σου την λένε άσχετοι ακόμα και για πράγματα που δεν τους αφορούν όπως το αν πληρώνεις τους ηθοποιούς κ.λ.π.


Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας;
Για αρχή έχουμε τον Γιάννη Χαραλάμπου μαζί με τον οποίο κάναμε την σκηνοθεσία και την Διεύθυνση φωτογραφίας. Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής μας είναι ο Κοσβύρας Νίκος. Η κοριτσοπάρεα της ταινίας αποτελείτε από την Ελένη Γαρίτου, Κωνσταντίνα Ράικου και Σιώμου Στέλλα. Το νεανικό ζευγάρι είναι η Κατερίνα Γρηγοράκου και ο Φίλιππος Κιάμος. Το μεγαλύτερο ζευγάρι της βραδιάς είναι η Μπουρλιάκου-Ζυγογιάννη Γιάννα και ο Μανώλης Μαυρογιάννης . Σαξόφωνο έπαιξε ο Μπανιάς Νικόλαος. Αφεντικό του μπαρ για εκείνο το βράδυ ήταν ο Τασιόπουλος «Γύπας» Βάϊος. Ο Νικός παπαστάθης όσο δεν έλεγχε τον ήχο έπαιζε τον σερβιτόρο. Το τζάματο OST της ταινίας έγραψε ο Χρήστος Τσανάκας aka Ονειρευτής.
Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν ραντεβού στο σημείο συνάντησης τους και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες.


6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δύο ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Στηρίζουμε τους νέους σκηνοθέτες της πόλης μας.


Film Lovers, Support your Local Filmmakers


Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:


Still Life (Δημήτρης Καράς – 9')
Novum (George Varanos, Mikel Sinanaj – 6')
Harmonica (Πελαγία Χατζηνικήτα – 6')
Στίγμα (Δημήτρης Θεοχαρίδης – 4')
Δέκα μείον (Αναστάσης Μαυρογιάννης – 19')
9023 (Τάνια Ναναυράκη, Σωτήρης Πετρίδης – 8')


Guest Movie: Brot & Oliven / Ψωμί & Ελιές ( Alexander Jaschik & Ιορδάνης Ορφανίδης - 30')


Τις προβολές τις συνοδεύουμε με παγωμένες Fischer Beer

Posters: Στέφανος Μιχαηλίδης