1. Cinema

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #8 – Γιώργος Βαράνος και Μικέλ Σινανάι

σκηνοθέτες της ταινίας Novum

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά έξι κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τους Γιώργο Βαράνο και Μικέλ Σινανάι, σκηνοθέτες του Novum.Λίγα λόγια για τους Δημιουργούς Ο Γιώργος Βαράνος σπουδάζει Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η επαφή με το Animation ξεκίνησε πριν από περίπου 6 χρόνια και από τότε δεν αφήνει ευκαιρία για νέες γνώσεις και εξέλιξη στον τομέα αυτό. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε μια μικρή ομάδα παραγωγής animation short, η "nous Animation" μαζί με το Μικέλ Σινανάι. Η πρώτη επαγγελματική πρόταση ήρθε το 2015 από το σεισμολόγο Ηλία Τσιάπα, ενώ ακολούθησαν και τα animation "The Basic Laws of Human Stupidity" και "novum" τα οποία προσέλκυσαν τα βλέμματα του κοινού, δίνοντας ελπίδα για το animation στην Ελλάδα. Να σημειωθεί πως το "novum" είναι το πρώτο Ελληνικό Animation Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ η "nous Animation" υπόσχεται να φέρνει συνεχώς νέο και πρωτότυπο υλικό στο χώρο του Animation. Ο Μικέλ Σινανάι σπουδάζει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Γνώρισε την τέχνη του animation 6 χρόνια πριν και από τότε αποτελεί ενα μεγάλο κομμάτι της ζωής του. Μαζί με το Γιώργο Βαράνο δημιούργησαν μια ομάδα παραγωγής animation shorts, την "nous animation". Η συνεργασία αυτή οδήγησε στην δημιουργία αρκετών project, όπως τα δυο τελευταία, "The Basic Laws of Human Stupidity" και "novum", τα οποία είχαν αρκετή απήχηση στο κοινό.


Λίγα λόγια για την ταινία Η ιστορία του novum τοποθετείται στο έτος 2031, όπου η γη ετοιμάζει μια νέα αποστολή στον πλανήτη Ερμή με σκοπό την αναζήτηση κοιτασμάτων νερού. Ο πρωταγωνιστής της αποστολής αυτής είναι ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, το novum. Το ανεπτυγμένο ένστικτο επιβίωσης του και η σπουδαιότητα του ρόλου του, θα το φέρει αντιμέτωπο με το πραγματικό πρόσωπο των ανθρώπων.Η κεντρική ιδέα προήλθε από το γεγονός ότι είμαστε λάτρεις του άγνωστου και του διαστήματος. Έτσι σε μία απλή ιδέα προσθέσαμε αμφότεροι τις δικές μας πινελιές οδηγώντας στο τελικό αποτέλεσμα. Η δημιουργία της ταινίας, από την αρχική σύλληψη της ιδέας, τη σχεδίαση των χαρακτήρων και το storyboard μέχρι την ολοκλήρωση της, διήρκεσε συνολικά ένα χρόνο. Τα πιο χρονοβόρα στάδια της παραγωγής ήτα αυτά του Animation και του Rendering. Το Rendering ήταν και η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε, γιατί το novum είναι διαθέσιμο και σε 360° Βίντεο Εικονικής Πραγματικότητας, του οποίου το Rendering απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ. Μέσα από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ταινία, το κεντρικό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι πως όσο και να εξελιχθεί ο άνθρωπος τεχνολογικά πάντα θα ενδιαφέρεται για το στενό προσωπικό του συμφέρον. Η ανταπόκριση του κόσμου αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης ήταν αρκετά θερμή για την νέα τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας και του novum γενικότερα. Ευελπιστούμε να προβληθεί και σε περισσότερα φεστιβάλ, τόσο σε κανονικά όσο και σε εξειδικευμένα φεστιβάλ που προβάλουν αποκλειστικά βίντεο Virtual Reality. Εμείς θα συνεχίσουμε να παράγουμε και να προωθούμε στο ελληνικό κοινό νέες δημιουργίες Animation και εικονικής πραγματικότητας. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που αγαπάει και προωθεί κάθε είδος πολιτιστικό περιεχόμενο, ωστόσο οφείλει να αγκαλιάσει περισσότερο και την τέχνη του Animation και γιατί όχι της εικονικής πραγματικότητας. Στην υλοποίηση της ταινίας μας βοήθησε στο κομμάτι της μουσικής παραγωγής ο φίλος και συνεργάτης, Αρμάν Ντανιελιάν και στο Voice Over, ο Χρήστος Βασιλείου.
Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν ραντεβού στο σημείο συνάντησης τους και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες.


6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δύο ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Στηρίζουμε τους νέους σκηνοθέτες της πόλης μας.


Film Lovers, Support your Local Filmmakers


Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:


Still Life (Δημήτρης Καράς – 9')
Novum (George Varanos, Mikel Sinanaj – 6')
Harmonica (Πελαγία Χατζηνικήτα – 6')
Στίγμα (Δημήτρης Θεοχαρίδης – 4')
Δέκα μείον (Αναστάσης Μαυρογιάννης – 19')
9023 (Τάνια Ναναυράκη, Σωτήρης Πετρίδης – 8')


Guest Movie: Brot & Oliven / Ψωμί & Ελιές ( Alexander Jaschik & Ιορδάνης Ορφανίδης - 30')


Τις προβολές τις συνοδεύουμε με παγωμένες Fischer Beer

Posters: Στέφανος ΜιχαηλίδηςΠέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ