1. Urbanities

Οι Λάργκο είναι μια μπάντα της πόλης και του δρόμου. Γνωρίστε τους!

της Δήμητρας Σαμσάκη


Το συγκρότημα Λάργκο δημιουργήθηκε το 2013 στην Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό τους είναι ο ηλεκτρικός ήχος με επιρροές από την παράδοση. Πρό κειται για ένα κράμα ροκ μουσικής με ποικιλία στους ρυθμούς, πλαισιωμένο από μελωδικές γραμμές ηλεκτρικής κιθάρας, τρομπέτας και ακορντεόν. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από την Ιταλική λέξη ''Largo'', που είναι ένδειξη του τρόπου παιξίματος ενός μουσικού κομματιού (αργά και με μεγαλείο). Την Πέμπτη 4 Μαίου θα εμφανιστούν στον πολυχώρο WE μαζί με τους "The Sailing Tomatoes" και τους "Ζητιάνους". Τρεις μπάντες της πόλης και των δρόμων της, ενώνουν τις δυνάμεις τους στη σκηνή, μοιράζονται τη μουσική τους με όλους εμάς και μας πλημμυρίζουν με μελωδίες και μακρινές εικόνες!Οι Λάργκο είναι: Κωσταντής Παπακωνσταντίνου - ηλεκτρική κιθάρα, φωνή. Τάσος Κοφοδήμος - ακουστική κιθάρα, φωνή. Παύλος Μέτσιος - τρομπέτα, φωνητικά. Μανώλης Σταματιάδης - ακορντεόν, synth. Ηλίας Ρότσιας - ηλεκτρικό μπάσο. Κώστας Αναγνώστου - τύμπανα. Φίλιππος Φασούλας - κλαρίνοΠώς προέκυψε η ενασχόληση με την μουσική και κατά συνέπεια η σύσταση της μπάντας; O καθένας στην μπάντα έχει το δικό του μουσικό παρελθόν που είτε διατρανώνεται μες στο μυαλό του, είτε απλά το προσφέρει απλόχερα στους γύρω του με την τέχνη του. Με λίγα λόγια αρέσκεται στο να παίζει μουσική (η έμφαση στο ρήμα παίζω είναι καταλυτική) δεν έχει νόημα να αναφέρω πώς ξεκίνησε ο καθένας μας γιατί γίνεται λίγο προσωποκεντρικό, αλλά απ την άλλη έχει πολύ ενδιαφέρον πως φτιάχνονται οι μπάντες και οι ΛΑΡΓΚΟ υπάγονται και αυτοί στον χρυσό κανόνα σύστασης των μπαντών, πρόβες μέσα σε ιδρωμένα καταγώγια συναντήσεις σε μπαράκια, σε καφεδάκια, σπιτικά sessions και αν όλα αυτά πάν καλά τότε θα γίνει το τηλεφώνημα για την επόμενη πρόβα!


Σε μια εποχή που οι νεοσύστατες μπάντες είναι πολυάριθμες και τα μουσικά ακούσματα ποικίλα, τι κάνει μια μπάντα να καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα; Tο να τραβήξεις τα βλέμματα έστω και αποσπασματικά είναι το πλέον εύκολο, αλήθεια δεν θα ήθελα να σκεφτώ και να απαριθμήσω τις φανφάρες και τις τυμπανοκρουσίες που κάνουν οι πολυάριθμες μπάντες, εμείς σαν ΛΑΡΓΚΟ κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα με την γοητεία να συνοδεύει την ατσουμπαλιά μας. Τώρα αν όλα αυτά δεν αρκούν μάλλον δεν φταίνε αυτοί που μας ακούν.


Αν η εποχή μας αποτυπωνόταν με ήχο.. τι θα ήταν/ πώς θα έμοιαζε; Xμ! άλλοτε θα ήταν θραυσματικά βίαιη, σαν τον στιγμιαίο πόνο που αποτυπώνεται στις βιοπραγίες, ασταμάτητα εκκωφαντική για μια οργή που δεν διοχετεύεται παρά μόνο συνεχίζεται εις το διηνεκές, αλλά και ήσυχη και υπουλώτικη σαν την μοναξιά των βουνοκορφών σαν το χέρι που μας χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά.


Επιρροές... Τα πάντα, ε όχι δα! Αλλά ένα μόνο είναι σίγουρο ότι ο καθένας κουβαλάει τον δικό του έντονο βιωματικό τόπο, είτε αυτός μνημονεύεται με άναρθρες τσιρίδες και ιδεαλιστικούς ροκ εν ρολ αυτοσχεδιασμούς είτε με νταούλια και πενιές σε στιγμές που δεν ελέγχεις γιατί τότε συντελείται η μουσική αποκάλυψη μέσα σου. Η εμπειρία του πρώτου κομματιού απερίφραστα οδυνηρή, ερωτική πλάνη


Πώς προέκυψε η συνεργασία και η επιμέλεια του νέου άλμπουμ από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου; Δεν προέκυψε έτσι ακαριαία είχε ήδη προαλοιφθεί καθώς το "από την αρχή του κόσμου" προϋπήρχε των ΛΑΡΓΚΟ και ήταν ο προπομπός, στην συνέχεια με μικρά βηματάκια μάλλον κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του Θανάση, και όπως προείπατε προέκυψε συνεργασία σημαντική για το σχήμα! Παράδοση φιλτραρισμένη μέσα από μεταμοντέρνα ακουστική.


Ποιον ρόλο διαδραματίζει ο παραδοσιακός ήχος που δεν παραγκωνίζεται σε κανένα κομμάτι σας; Και τι περιλαμβάνει γενικά ο ασκός των Λάργκο; Παράδοση, ένα θέμα τόσο περήφανο και κομπασμένο από την μια και τόσο διαβρωμένο και επιδεικτικά κατεκτημένο απ την άλλη. Έχουμε παράδοση στον ήχο μας; Και αν ναι, δεν νομίζω ότι προσπαθούμε να την αρχειοθετήσουμε η να την κωδικοποιήσουμε απλά ας πούμε πως υπάρχουν παραδοσιακοφανή στοιχεία στον ήχο μας διαστρεβλωμένα με την χαριτωμένη ακαμψία μας. Ο ασκός μας περιλαμβάνει πολλά καλούδια στα οποία θα γίνουν μύστες όσοι πιστοί προσέλθουν στο WE, στις 4 του Μάη.Τι είναι αυτό που βάζει στο κέντρο του και θέλει να επικοινωνήσει; Τι σημαίνει πραγματικά το νέο αυτό view πάνω στην μουσική, που ακούμε μέσα από τον ήχο σας; Είναι νέο κι όμως παλιό συνάμα, δεν είναι κατάθεση ψυχής, μα ούτε και έμπνευση στιγμιαία και επιπόλαιη, συχνά σε κάνει να αναρωτιέσαι ποιοί ειναι όλοι αυτοί που όταν σηκώνονται από τον καναπέ τους βλέπουμε μόνο το βαθούλωμα που αφήνουν πίσω τους, πραγματικά λαμβάνω αυτό το ερώτημα σαν ρητορικό δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο δεν είμαι ούτε επικαιρολόγος ούτε ιστορικός της τέχνης για να κατανοήσω ποιο είναι το νέο view, οριακά μπορώ να κατανοήσω μια φούγκα του bach αλλά όχι κάτι που γίνεται τώρα εν τω γενάσθε. Μελλοντικά όταν αποκρυσταλωθεί η εποχή ίσως βρούμε και τις κατάλληλες λέξεις.


H Ελλάδα του 2017 μέσα από την μουσική.. αχ ειμαι λιγο αυτιστικός σε αυτα τα ζητήματα, παρακολουθώ τα μουσικά τεκτενόμενα στένα, και σίγουρα οσο γυρίζει η σφαίρα θα υπάρχει μουσική αλλα αν δεν τελειώσει η χρονιά δεν μπορώ να κανω την σούμα μου! συγνώμη!


Μια βραδιά στην Σαλονίκη... Κάποτε ηταν μια πόλη ερωτική τωρα πια εχει μείνει μια αμυδρή εντύπωση οτι συνεχίζει και φέρεται με τον ίδιο τρόπο, τα τελευταία χρόνια μονο μια βραδιά ένιωσα οτι μπορεί και να ισχυεί ολο αυτο, οταν κάθισα σε ενα απο τα τελευταία εναπομείναντα κόκκινα παγκάγκια απέναντι απο το λευκό πύργο σε ενα παρκάκι, ειναι ενα απο εκείνα τα βαρία και μπολιασμένα με μπετόν αρμέ κόκκινα παγκάκια, για μια στιγμή καθώς καθόμουνα και ωραίες συνάψεις γινόταν στο μυαλό μου ένιωσα οτι ετσι θα πρέπει να ειναι τα βράδια στην συμπρωτεύουσα!


Αν η μουσική ήταν το μέλλον.. πώς θα ήταν; Χμ! λοιπόν βλέπω εναν απέραντο δρόμο στολισμένο με χρώματα και αρώματα όπου κάθε τοσο και λιγάκι συμβαίνουν τροχαία δυστυχήματα!


Το βράδυ της 4ης Μαΐου στο WE.. χα! ακούστε τι έγινε τις προάλλες μετά από ένα Live μας που κάναμε (δεν έχει σημασία το που) κατεβαίνω κάτω να πιω ένα ποτό να χαλαρώσω και ένας γνωστός μου μου λέει "το ξέρεις φίλε μου ότι η μουσική σας είναι σέξι!" εντάξει μόνο που δεν πέθανα μόλις το άκουσα, αν ισχύει λοιπόν κάτι τέτοιο, τότε το βράδυ της 4ης Μαΐου στο WE θα είναι και όποιος αντέξει!Λάργκο & The Sailing Tomatoes & Ζητιάνοι Live

Πέμπτη 04 Μαΐου 2017

Πολυχώρος WE

Είσοδος: 5€

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:30