1. Urbanities

Οι Θεσσαλονικείς: Aλέξανδρος Σαλαμές, δημοσιογράφος

Exostis Team

Περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη με μία φράση.


Η πόλη που λατρεύεις να μισείς.


Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η ομορφότερη γειτονιά της Θεσσαλονίκης;


Κάστρα και όραμα. Ανεβαίνεις περπατώντας, στη διαδρομή σταματάς και μία δύο φορές, αλλά το τσιγάρο που θα ανάψεις με τη Θεσσαλονίκη "πιάτο", αξία ανεκτίμητη.


Παρατηρείς τα σπίτια από μακριά και προσπαθείς να μαντέψεις που είναι το πατρικό σου, που μένει ο κολλητός σου, που μένει η πρώτη σου αγάπη. Για λίγο μετανιώνεις που πρέπει να γυρίσεις σε αυτά τα τσιμεντένια μπλοκς κατοικιών και να χωθείς σε ένα κλειστοφοβικό διαμέρισμα. Και μετά παίρνεις τον δρόμο της επιστροφής.


Μια κρυφή βόλτα που δεν θα μπει στον τουριστικό οδηγό;


Η βόλτα αυτή ξεκινάει με πρωινό καφέ στο Κισμέτ στην Αγίου Δημητρίου, που δεν σερβίρουν φρέντο αλλά με ένα ευρώ επιπλέον σου διαβάζουν και το φλυτζάνι στον ελληνικό. Το παίρνεις ίσια κάτω από την Καραολή και Δημητρίου, βγάζεις φωτογραφίες την πρώτη σχολή μοντέλων στην Θεσσαλονίκη, με σόουμαν και ινστράκτορα τον μεγάλο Γιάννη Φλωρινιώτη και την πέφτεις για φαγητό ακριβώς απέναντι στις Γεύσεις Μέσης Ανατολής.


Εκεί θα βρεις φαγητάρες, αλλά αν θέλεις αλκοόλ αγοράζεις από το περίπτερο και αν δεν μιλάς αγγλικά ή αράβικα θα παραγγείλεις με τη γλώσσα του σώματος.

Στη συνέχεια στρίβεις αριστερά στην Ολύμπου, μέχρι να βρεθείς στην Πλατεία των Δώδεκα Απόστολων, μια γειτονιά που έχει σταματήσει ο χρόνος στα 90's που τα πιτσιρίκια ελέω PS4, έπαιρναν μια μπάλα και έσκιζαν τα γόνατα τους.


Η βόλτα κλείνει με τσίπουρα και μαγειρευτά από τα χέρια της κυρα Χρύσας στην ταβέρνα «Ο Θόδωρος» στην Παπαρηγοπούλου.


Ποια είναι τα στέκια σου και πού πέρασες τις πιο ωραίες σου στιγμές;


Πλατεία Ναβαρίνου, Αστεροσκοπείο, γρασίδια φιλοσοφικής, Silver Dollar, Eightball, 4 εποχές, Έντεχνον, Υποβρύχιο, 90 Μοίρες Ραστώνη, Pierrot Le Fou και χίλια δυο άλλα μαγαζιά και μέρη βγαλμένα από το παρελθόν ή το παρόν μιας πόλης που έζησα διαφορετικές εποχές και εκφάνσεις. Συνδετικός κρίκος όλων αυτών, ότι βρίσκονται στο κέντρο που δεν το αλλάζω για κανένα λόγο!


Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα στοιχεία που "χαλάνε" τη Θεσσαλονίκη;


Υπάρχει μία λέξη που περιγράφει όλη τη "βραχνάδα" της πόλης μας.

Την παραθέτω μαζί με τον επίσημο ορισμό από το Urban Dictionary.

"A flake is someone who generally makes plans with you, promises to do things with or for you but can never seem to follow through". Όταν όλοι οι flakes, μετακομίσουν σε κάποια άλλη πόλη ή πλανήτη, τότε έχουμε μία ελπίδα να γίνουμε κάτι περισσότερο από μία τουριστομπουγατσούπολη, που την αγορά κινούν φοιτητές, νυχτόβιοι και "τζάκια". Προς το παρόν ο αέρας όσων θέλουν να αναπνεύσουν μακριά από αυτές τις παθογένειες είναι λιγοστός.


Σου ζητούν να ξεναγήσεις ένα μάτσο τουρίστες και θέλουμε τα φώτα σου!

Πού τους πηγαίνεις για...


Σουβλάκι: Στη Φίνα Κότα και Σουβλάκι στην Παπαναστασίου για Αγιοπροδρομίτικο σουβλάκι

Μπουγάτσα: Στον Μιλκάκη στην Εγνατία. Σφολιάτα χωρίς καούρα. Σπάνιο πράγμα.

Γλυκό: Σοκολατόπιτα από την Δορκάδα στην Κασσάνδρου. Με διαφορά.


Aν ήσουν δήμαρχος για μία μέρα, τι θα άλλαζες πρώτα απ'όλα;


Θα έμπαινα σε κάθε πλατφόρμα που έχει ανέβει "Next Christmas, I will give you my heart (Θα έρθεις Θεσσαλονίκη)", θα το κατέβαζα και θα απαγόρευα να μιλήσει ξανά κανείς για αυτό.


Ποιο τραγούδι σου θυμίζει τη Θεσσαλονίκη;

Lost Sixteen από Λεξ και Mondi γιατί «Σε αυτήν την πόλη έχω τη φάση μου, όταν με πιάνουν τα άγχη μου, αδειάζω το κεφάλι γεμίζοντας το τασάκι μου».