1. Urbanities

Οι Θεσσαλονικείς | Ιωσήφ Νίκος, Διακοσμητής | καλλιτέχνης

Exostis Team


Περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη με μία φράση.

Η αγάπη μου για την πόλη είναι αυτή που κρατάει εδώ είναι η πόλη που σε κερδίζει από τους ανθρώπους της, είναι το λιμάνι που θέλεις να αράξεις, είναι η ζωντανή απόδειξη του love is in the air


Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η ομορφότερη γειτονιά της Θεσσαλονίκης;

Παιδί του κέντρου είμαι , δεν θα μπορούσα να το αποποιηθώ .Αν περπατάς στο κέντρο καθημερινά ανακαλύπτεις ακόμα και μετά από χρόνια τα αρχιτεκτονικά διαμάντια της πόλης. κοίτα ψηλά…είναι εκεί και περιμένουν το βλέμμα σου.


Μια κρυφή βόλτα που δεν θα μπει στον τουριστικό οδηγό;

Χρόνια πριν θα έλεγα το Fix , ήταν η μυστική εξόρμηση για φωτογράφιση στα χρόνια των σπουδών μου. Σήμερα θα έλεγα την συνοικία Ουζιέλ και την γύρω περιοχή.


Ποια είναι τα στέκια σου και πού πέρασες τις πιο ωραίες σου στιγμές;

Έχω ένα πλήρες βιογραφικό στην νύχτα της πόλης από μικρή ηλικία . Degre zero kai Berlin στα 80ς ,ως επαναστάτης της εποχής, Βanal και Αhududu στα 90ς ( μια gay σκηνή που δυστυχώς δεν καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανή τις επόμενες δεκαετίες ). Είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω το δικό μου στέκι με πολύ μεράκι το 2Concept Store, που μου έδωσε πολλές ωραίες στιγμές.


Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα στοιχεία που "χαλάνε" τη Θεσσαλονίκη;

Η έλλειψη ενσυναίσθησης των ανθρώπων, η έλλειψη βασικών αρχών πολιτισμού. Το να εξηγείς τα αυτονόητα καθημερινά στους συγκατοίκους σου σ αυτήν την πόλη είναι κουραστικό. Μην παρκάρετε στις διαβάσεις, μην πετάτε τα σκουπίδια σας εκεί που ζείτε, να είστε ευγενικοί με όλους. Είναι τόσο απλό.


Σου ζητούν να ξεναγήσεις ένα μάτσο τουρίστες και θέλουμε τα φώτα σου!


Πού τους πηγαίνεις για...


Σουβλάκι: 22 σουβλάκια, η ενέργεια και μόνο του Δημήτρη θα τους έδειχνε τι πραγατικά είναι ο Θεσσαλονικίος.


Μπουγάτσα: στην Δωδώνη στην Βενιζέλου. Η μνήμη μου φέρνει την εικόνα από το τιρκουάζ πλακάκι του φούρνου στο παλιό μαγαζί της Εγνατίας και μαζί με τις μυρωδιές με οδηγούν σχεδόν στα τυφλά πάλι εκεί.


Γλυκό: Κάθε γλυκό έχει και τον ειδικό του. Παγωτό από το Vanilla gelateria στην Mητροπόλεως, γαλακτομπούρεκο από τον Νικηφόρου στην Βενιζέλου, ταρτάκια από την Ζάχαρη στην Ναυρίνου και τελευταίο αγαπημένο το 'καμμένο' cheesecake στο Ergon Agora


Aν ήσουν δήμαρχος για μία μέρα, τι θα άλλαζες πρώτα απ' όλα;

Το που πηγαίνουν τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη αλλά και τα έσοδα τη δημοτικής αστυνομίας. Θα συσπείρωνα τα λαμπρά μυαλά αυτής της πόλης, αρχιτέκτονες, γραφίστες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και θα άλλαζα την εικόνα της πόλης. Μια πόλη λειτουργική, όμορφη, καθαρή φτιαγμένη από τους ίδιους τους ανθρώπους που την ζουν και την χρηματοδοτούν. Επίσης θα έβγαζα και το καινούργιο γλυπτό του δημαρχείου από την θέση του. Έχουμε υπάρξει πολιτιστική πρωτεύουσα το 1997, είναι κρίμα αύτη να είναι η αισθητική μιας πλούσιας καλλιτεχνικά πόλης.


Ποιο τραγούδι σου θυμίζει τη Θεσσαλονίκη;

Αυτό που στα νιάτα μου χόρευα και τραγουδούσα με την παρέα μου στα στενά του κέντρου, Violent Femmes - blister in the sun.