1. Cinema
  2. Εξώστης Θ

Σινεμά στο χωριό, στην πετρόκτιστη πλατεία του Παρθενώνα Χαλκιδικής

Eξώστης


To Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό, πιστό στο καλοκαιρινό του κινηματογραφικό ραντεβού για 4η συνεχόμενη χρονιά, θα προσφέρει νέες «ονειρικές» εμπειρίες κάτω από τον έναστρο ουρανό από τις 6 έως 8 Ιουλίου 2018, στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, στη Χαλκιδική, μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Η πέτρινη πλατεία του χωριού, μπροστά στο παλιό δημοτικό σχολείο, θα μεταμορφωθεί σε υπαίθριο θερινό σινεμά, χαρίζοντας τρεις καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές με κορυφαία έργα! Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πολίτη, εκ των διοργανωτών για αυτή τη μαγική εμπειρία!


- Πώς κάνετε κάθε χρόνο την επιλογή των ταινιών;


Η επιλογή του βασικού προγράμματος του φεστιβάλ είναι μια διαδικασία συλλογική, που ως κύριο και μοναδικό άξονα έχει την επιστροφή σε μια παιδική ηλικία που ρομαντικά επιδιώκουμε να επαναφέρουμε. Μπορεί την δική μας, μπορεί την ήδη υπάρχουσα και να την εμπλουτίσουμε με εικόνες που είτε άγνωστες, είτε ξεχασμένες, ακόμα και ξεθωριασμένες. Βασικό μας κριτήριο είναι η κλασική οδός. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, έχουμε δημιουργήσει μια φιλμική βιβλιοθήκη που περιέχει ταινίες του Τριφό, του Χίτσκοκ, του Ντέιβιντ Λιν, του Βιτόριο ντε Σίκα, του Γούντι Άλεν, του Αλάν Ρενέ και πειράματα όπως το Meshes in the Afternoon της Μάγια Ντέρεν και το La Jetee του Κρις Μαρκέρ που δείχνουν να προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι ακατέργαστο ως προς την γνώση.


Image may contain: text


- Έχετε δει τα τελευταία χρόνια ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον των τουριστών και των επισκεπτών προς το χωριό σας; Aν ναι, πιστεύετε πως το φεστιβάλ σας βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση;


Το φεστιβάλ είναι ανοιχτό προς το ελληνικό κοινό, αλλά μέλημά μας είναι να ανοιχτούμε -όπως ήδη συμβαίνει- και σε ένα κοινό τουριστικό, που επισκέπτεται την περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες. Σκοπός μας είναι να μετουσιώσουμε το φεστιβάλ στην κουλτούρα του χωριού και να γίνει θεσμός η διοργάνωσή του. Ήδη αρκετοί τουρίστες έχουν παρακολουθήσει το φεστιβάλ εδώ και τρία χρόνια που διοργανώνεται, και αυτό είναι ιδιαίτερα χαρούμενο και ενθαρρυντικό για την προσπάθειά μας.


- Ποια ταινία ανυπομονείτε να δείτε αυτή τη χρονιά στο Φεστιβάλ;


Φέτος, η ιδιαιτερότητα του προγράμματος είναι πως δουλέψαμε πάνω στην θεματική του ονείρου, και οι ταινίες επιλέχθηκαν βάσει αυτού. Νομίζω πως πέρα από το υπέροχα δομημένο Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων του Μιγιαζάκι και το κλασικό Spellbound του Χίτσκοκ, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις του κοινού σε ένα «δύσκολο» φιλμ όπως είναι το Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ του Αλάν Ρενέ, που θα παιχτεί ως δεύτερη προβολή του Σαββάτου, και είναι και η πρώτη φορά που το δοκιμάζουμε.


Μπες στο https://www.facebook.com/parthenonfilmfestival/Πρόγραμμα & Ώρες Προβολών

Παρασκευή 6 Ιουλίου

21:30 | Limbo (2016) της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (μικρού μήκους)

22:00 | Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων (2001) του Hayao Miyazaki

Σάββατο 7 Ιουλίου

21:30 | Donnie Darko (2001) του Richard Kelly

23:30 | Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ (1961) του Alain Resnais

Κυριακή 8 Ιουλίου

21:30 | Ένας Ανδαλουσιανός Σκύλος (1929) του Luis Buñuel

21:50 | Νύχτα Αγωνίας (1945) του Alfred Hitchcock