1. Θέματα

Τα ‘χω με μένα

γράφει η Ελένη Γκαϊτατζή


Το βλέπω ότι είσαι και συ από αυτούς τους τύπους που δεν τα πάνε και τόσο καλά με τον εαυτό τους. Μπορεί να είμαι και εγώ.


Σταμάτα να είσαι τόσο απαιτητικός και δώσε στον εαυτό σου χρόνο. Χρόνο να καταλάβει τι θέλει, τι αξίζει, τι χρειάζεται. Προσπάθησε να καταλάβεις τι σε κάνει να νιώθεις ζωντανός, τι σου δίνει χαρά, τι σε εξιτάρει. Μην αρκείσαι στη μετριότητα και κυνήγησε το καλύτερο για σένα. Διεκδίκησε αυτά, αυτούς που θες με όλο σου το είναι. Κάνε αυτό που θεωρείς σωστό και μη σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι. Και στην τελική ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι και γιατί σε επηρεάζουν; Οι άλλοι δε σε ξέρουν πραγματικά, δε θέλουν να σε μάθουν απλά τους είναι εύκολο να σε κρίνουν. Αυτοί που σε ξέρουν σε αγαπούν γι' αυτό που είσαι και όχι γι' αυτό που θα ήθελαν να είσαι.


Μην κάνεις αυτές τις σκέψεις περί τελειότητας γιατί δε θα την πετύχεις και ποτέ. Κανείς μας δε μπορεί όσο και να το θέλει άλλωστε. Το σημαντικό είναι να προσπαθείς για το καλύτερο και άμα δε σου βγει να νιώθεις ικανοποιημένος έστω και με την προσπάθεια που κατέβαλες. Πολλές φορές είναι πιο δύσκολο να μαθαίνεις να παλεύεις για κάτι παρά να το κατορθώνεις. Γίνεσαι καλύτερος και πιο δυνατός. Τα όρια σου τα βάζεις και τα ξεπερνάς εσύ.


Χρειάζεσαι χρόνο και χώρο μόνος σου. Δε χρειάζεται να περιτριγυρίζεσαι πάντα από άλλους. Θέλεις την ησυχία σου. Χρειάζεται να σκεφτείς τι γίνεται γύρω σου, ποιο είναι το λάθος σου και ποιο είναι το λάθος των άλλων απέναντι σου. Και όταν νιώσεις ότι χάνεις τον εαυτό σου σκέψου ποιος είσαι στην πραγματικότητα. Ποιος ήσουν πριν απογοητευτείς , πριν σε αποθαρρύνουν, πριν ηττηθείς, πριν απελπιστείς, πριν ο κόσμος πει ότι δεν είσαι αρκετός. Μην ανησυχείς κανείς δεν κατάφερε σε μια μέρα να τα βρει με τον εαυτό του.


Για όλες εκείνες τις φορές που προσπάθησες και δεν τα κατάφερες, για τους αγώνες που έδωσες , για την απογοήτευση που έφαγες, υπάρχουν άλλες φορές που τα κατάφερες και πέτυχες. Για κάθε φορά που απέτυχες υπάρχουν άλλες, δεκάδες φορές που έκανες υπερήφανο τον εαυτό σου, που πραγματοποίησες αυτά που ούτε εσύ ο ίδιος δεν πίστευες. Αναλογίσου τι έχεις κάνει μέχρι σήμερα για σένα, γι' αυτά που επιθυμείς, γι' αυτούς που αγαπάς. Είμαι σίγουρη δεν είναι λίγα. Αν πάλι νιώθεις ότι είναι κάνε περισσότερα. Κάντο για σένα.


Η ευτυχία σου θα έρθει όταν σταματήσεις να τιμωρείς τον εαυτό σου για τις ατέλειες του και όταν τις αποδεχτείς ως αναπόσπαστο κομμάτι σου. Η σπουδαιότητα σου δεν ορίζεται πάντα από αυτά που παίρνεις αλλά και από αυτά που δίνεις και πετυχαίνεις. Πριν από λίγο καιρό δε φανταζόσουν ότι θα έφτανες εδώ κι όμως έφτασες. Να είσαι ευγνώμων. Να είσαι εσύ.