1. Mind the art
  2. Μουσεία - Γκαλερί

Τι θα δούμε τον Οκτώβριο στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων υποδέχεται τον Οκτώβριο στα Μνημεία της πόλης


Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα υποδεχτεί στα «Κάστρα» πρόσφυγες από τη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας. Η περιήγηση θα γίνει σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονισμού Δομών Φιλοξενίας Μακεδονίας και Ηπείρου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τη συνδρομή της ΜΚΟ Danish Refugee Council.


Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 21:15 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στη Ροτόντα το έργο «Η μουσική της Ροτόντας» του Δ. Μαραμή. Πρόκειται για μία παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της «8ης Διεθνούς Συνάντησης για τον Τουρισμό του Δρόμου του Μεταξιού». Φιλική συμμετοχή: Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Δημοπούλου, Μέλα Γεροφώτη.

Είσοδος: ελεύθερη με πρόσκληση (διάθεση προσκλήσεων: Κ/Θ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Εθνικής Αμύνης1, από Δευτέρα 1η Οκτωβρίου και έως εξαντλήσεως, 3μ.μ.- 8μ.μ.).


Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Cork (Ιρλανδία) κ. Stephan Faust με θέμα «Ruler graves in Hellenistic Macedonia and the East Mediterranean». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Βελένης» του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς.

Προσέλευση: από τις 19:40 από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 12:00 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στο Βυζαντινό Λουτρό το τρίο για ξύλινα πνευστά Orpheus d'an©hes των Αλέξανδρου Μιχαηλίδη (κλαρινέτο), Δημήτρη Κίτσου (όμποε) και Κωνσταντίνου Βαβάλα (φαγκότο), στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών «Η Κ.Ο.Θ. στα μνημεία της πόλης». Το τρίο των μουσικών της Κ.Ο.Θ. θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα Γάλλων δημιουργών με τον τίτλο «Γαλλικό Φιλί».


Είσοδος: ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.tsso.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=6&eventid=168127

Τις βραδινές ώρες της Τρίτης 16 και της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου 2018, καθώς και εκείνες του διαστήματος 25-28 Οκτωβρίου 2018 θα προβληθεί στο Λευκό Πύργο έργο του Guido Kucsko, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η πόλη μου η Ευρώπη» που εντάσσεται στο πρόγραμμα των 53ων Δημητρίων.


Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Βυζαντινό Λουτρό τη θεατρική παράσταση «Σοφία» του Ιgnacio Garcia May σε

μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, σκηνοθεσία του Λεωνίδα Παπαδόπουλου και ερμηνεία του Φαίδωνα Καστρή. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Είσοδος: ελεύθερη, με τήρηση σειράς προτεραιότητας.


Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης:


-Πραγματοποίησε τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Δημοκρατία». Τα εγκαίνια τέλεσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μυρσίνη Ζορμπά, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Στρατής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη (7/09).


-Διοργάνωσε στο Βυζαντινό Λουτρό ρεσιτάλ ηλεκτρικής άρπας με το solo σχήμα MC & The 7 Pedals και με τη φιλική συμμετοχή της May Roosevelt στο θέρεμιν (14/09).


-Φιλοξένησε στην Κρυπτή Στοά της Αρχαίας Αγοράς συναυλία μουσικής δωματίου με σχήμα εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (23/09).


-Φιλοξένησε στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς καλλιτεχνική βραδιά αφιερωμένη στις πληθυσμιακές μειονότητες με έμφαση στα ΑμεΑ και με πρωταγωνιστές χρήστες της ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε το χοροθέατρο της Εσαεί εν Ροή και άλλες ομάδες συλλόγων και πρωτοβουλιών ΑΜΕΑ και σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, στο πλαίσιο του «DHIA fest – 6ο πανελλήνιο Φεστιβάλ Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει 2018» (25/09).


-Παρουσίασε στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς τις Βάκχες του Ευριπίδη σε μια επιτελεστική (performative) ανάγνωση με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου.Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός γενικότερου είδους έργων, που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται από το Άτυπο Στούντιο νεοΠοιητικής και αφορούν τη δημόσια παρουσία κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μια συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με το Άτυπο Στούντιο Νεοποιητικής, την Καλλιτεχνική Κολλεκτίβα influx και το Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου. Στην παράσταση συμμετείχε η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ κα. Πολυξένη Αδάμ - Βελένη (29/09).


-Φιλοξένησε στη Ροτόντα τη συναυλία «Wiegala – The Ilse Weber Project» με το κουαρτέτο GADA (Guido de Flaviis/σαξόφωνο, Δημήτρης Τίγκας/βιολόνε-βιέλα, Αχιλλέας Τίγκας/νέυ, Αναστασία Κότσαλη/mezzo soprano). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των 53ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.


Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ: Αρχαία Αγορά: Τρίτη – Κυριακή: 9:00-16:00 Δευτέρα: κλειστά Ροτόντα: Τρίτη – Παρασκευή: 8:00-19:00 Σάββατο – Κυριακή: 9:00-16:00 Δευτέρα: κλειστά Επταπύργιο: Δευτέρα – Κυριακή: 8:00 – 15:00 Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Τρίτη-Πέμπτη: 8:00-15:00 Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία) Σάββατο- Κυριακή: 7:30-14:30 Δευτέρα: κλειστά Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Τρίτη – Κυριακή: 8:00-15:00, Δευτέρα: κλειστά Βυζαντινό Λουτρό: Τρίτη –Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00 Δευτέρα – Πέμπτη – Σάββατο – Κυριακή: κλειστά Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»): Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00 Σάββατο – Κυριακή: κλειστά Ανάκτορο Γαλέριου: Τρίτη – Κυριακή: 9:00-16:00 Δευτέρα: κλειστά Αψιδωτή αίθουσα - Πληροφοριακό Κέντρο Γαλεριανού: Τρίτη – Κυριακή: Μετά από συνεννόηση με το φυλακτικό προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Γαλέριου (τηλ. 2310 269622, 2310 221266). Δευτέρα: κλειστά