1. Interviews

Το Doit Eco Project της Νόπης Ρωμανίδου.

Γιώτα Κωνσταντινίδου


Η Νόπη Ρωμανίδου, γενική Διευθύντρια της εταιρίας Ally μας μυεί στο πολυαναμενόμενο και επιτυχημένο Doit Eco Project  που αποτελεί μια σειρά οικολογικών δράσεων και δραστηριοτήτων με αποκορύφωμα την πρώτη οικολογική επίδειξη μόδας. Αλλάζω τρόπο ζωής, τρόπο σκέψης. ’’ Ας κάνουμε με αυτοπεποίθηση και με αγάπη την καθημερινότητά μας ομορφότερη, καλύτερη και αρμονικότερη. Ζούμε όλοι μαζί και μπορούμε να ζήσουμε μαζί καλύτερα! ‘’


Αθήνα, έβδομη πόλη στη σειρά που υποδέχεται και φιλοξενεί το Eco Fashion Show. Tελικά είναι η πόλη έτοιμη για τέτοιου είδους καινοτομίες;


Σαν έτοιμη από καιρό, σα θαρραλέα! Η Αθήνα έχει ανάγκη από τέτοιες καινοτομίες προκειμένου να αναδειχθούν τα καλά στοιχεία της πόλης. Δεν χρειάζεται να συγκρινόμαστε με τη Νέα Υόρκη και να νιώθουμε μειονεκτικά. Η Αθήνα, παρά τα όσα της καταλογίζουν, είναι μια πρωτεύουσα που μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιου είδους μεγάλα γεγονότα. Το έχει κάνει και στο παρελθόν, μπορεί να το κάνει και τώρα, με τη δική μας αισθητική σφραγίδα, με το δικό μας τρελό ελληνικό τρόπο.


Τι χρειάζεται για να αλλάξω τρόπο σκέψης, τρόπο ζωής, να μάθω να σκέφτομαι και να ενεργώ οικολογικά;


Θέληση να το κάνω και αποφασιστιστικότητα για να στηρίξω τις νέες επιλογές. Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αλλά είναι μια απόφαση μακριά να γίνει βίωμα και συνείδηση πως εμείς και το περιβάλλον ζούμε παρέα και δεν είμαστε «ξένοι». Το πιο σημαντικό θεωρώ πως είναι να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και με περιβάλλοντα, όπου οι καλές ενέργειες αποδίδουν και εχουν αποτέλεσμα. Μόλις αντιληφθούμε πως μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα και όλο αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα ξεκινώντας από μικρές πράξεις, τότε σίγουρα ο πρώτος σπόρος της αλλαγής θα έχει φυτευθεί.


Μιλήστε μας για το πολυαναμενόμενο Doit Eco Project στην Αθήνα. Η απήχησή του ήταν ικανοποιητική;


To Doit Eco Project αποτελεί μια σειρά οικολογικών δράσεων και δραστηριοτήτων με αποκορύφωμα την πρώτη οικολογική επίδειξη μόδας στην Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου. Συμμετείχαν 30 από τους μεγαλύτερους Έλληνες αλλά και ξένους σχεδιαστές μόδας – μεταξύ αυτών και οι Dsquared- και μας παρουσιάσαν την οικολογική τους πρόταση.  Όλες οι δημιουργίες ήταν 100% φορέσιμες και είχαν φτιαχτεί μόνο για το Doit Eco Project. Οι δράσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αφορούν μία ημερίδα για μόδα και οικολογία, γράφιτι από γρασίδι και μάτια στα δέντρα.


Πιο συγκεκριμένα:

Η ημερίδα η οποία φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο King George, είχε θέμα “Fashion in the Era of sustainability”. Σκοπός μας ήταν να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις για το πως μπορούν να υιοθετήσουν απλές και εφαρμόσιμες «πράσινες πρακτικές» στην επιχείρησή τους.  Αυτό επετεύχθει με τη βοήθεια των εταιριών TOMs, Dimstel, Unilever, Lipton, King George Hotel, Green Evolution, αλλά και οικολογικών brand οι οποίοι παρουσίασαν την sustainable πλευρά τους. Επίσης, στην παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, στις 5 Δεκεμβρίου, κάναμε τα πρώτα γράφιτι απο γρασίδι στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, όπου με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών της GLOVO, κάναμε τους τοίχους να “ανθίσουν” και να “μιλήσουν”, ρωτώντας “How green are you?”.

Τέλος, τοποθετήσαμε μάτια στα δέντρα στην Τεχνόπολη, για να δείξουμε πως τα δέντρα έχουν ψυχή και πρέπει να τα σεβόμαστε.


Σκοπός μας είναι ουσιαστικά να ενισχύσουμε την εταιρική οικολογική ευθύνη των συμμετεχόντων –σχεδιαστών και χορηγών- , την οικολογική συνείδηση των ανθρώπων που παρακολούθησαν το Project, να εκπαιδεύσουμε το κοινό σε «πράσινες» πρακτικές και να αποδείξουμε πως η Ελλάδα της κρίσης, όχι μόνο δημιουργεί, αλλά και καινοτομεί! Αυτά τα μηνύματα φροντίσαμε να τα επικοινωνήσουμε προς τα «εξω» καθώς είχαμε προσκεκλημενους δημοσιογράφους από Τουρκία και Ιταλία.


Ο τομέας της ένδυσης είναι ένας χώρος με μεγάλες δυνατότητες για να δραστηριοποιηθούμε οικολογικά.


Η φιλοσοφία την οποία στηρίζουμε είναι πως ο οικολογικός τρόπος ζωής είναι στη φύση μας. Ξεκινώντας με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε για την πιο απλή, καθημερινή δραστηριότητα – την ένδυση- μπορούμε να ευαισθητοποιηθούμε και ενεργοποιηθούμε ακόμη πειρισσότερο σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Άλλωστε ο οικολογικός τρόπος ζωής και σκέψης είναι μια απόφαση μακριά.


Το στυλ και η μόδα αποτελούν τρόπους έκφρασης  και είμαστε περήφανοι που η μόδα άνθισε οικολογικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του DoitEco Project, με την ένθερμη συμμετοχή και υποστήριξη τόσο μεγάλων σχεδιαστών.


Αξίζει να σημειωθεί πως το Doit Eco Project έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Τη μεγάλη βραδιά του αποκορυφώματος, κληρώθηκαν τα εξής: 2 ζευγάρια ΤΟΜs shoes ειδικά σχεδιασμένα για το Doit Eco Project, μια τσάντα thiros, ειδικά σχεδιασμένη για το Doit Eco Project, ένα οικολογικό στρώμα Dimstel, καθώς και κοσμήματα Zolotas, ειδικά σχεδιασμένα για το Doit Eco Project.


Το 100% των εσόδων δώθηκε στη ΜΚΟ «Μαζί για το παιδί».


Η απήχησή του ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, ήταν συγκινητική. Χαιρόμαστε που το αγκάλιασαν τόσο οι άνθρωποι του χώρου όσο και φορείς του εξωτερικού. Μας δίνει μια ιδιαίτερη ικανοποίηση που project όπως το DoitEco αποτελούν αφορμή για να ακουστεί το όνομα της χώρας μας θετικά στο εξωτερικό, ειδικά εν μέσω τέτοιων συγκυριών.  Η ελληνική μόδα ανθεί, δημιουργεί οικολογικά, καινοτομεί και απέδειξε πως είναι στις επάλξεις. Γιατί ακόμη και με λιγότερα μπορούμε, όταν η φαντασία, η έμπνευση και η διάθεση υπερτερούν!Η ανταπόκριση από ανθρώπους μόδας, επιχειρηματικότητας, media μεγαλώνει για ecomattes. Φτάνει όμως αυτό;


Ήταν πολύ σημαντικό που από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι του χώρου αγκάλιασαν το project καθώς αυτό του έδωσε μια άλλη δυναμική. Σίγουρα αυτό από μόνο του δεν αρκεί αλλά αποτελεί τη βάση. Οι σχεδιαστές δημιούργησαν με πολύ μεράκι, αγάπη  και υπευθυνότητα για το project και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας του καθώς είναι κάτι που φάνηκε και επικοινωνήθηκε προς τα έξω.  Από το σημείο αυτό κι έπειτα ο καθένας μας βάζει με τον τρόπο του το δικό του λιθαράκι.  Σε αυτή τη διαδρομή δεν είμαστε μόνοι και χρειάζεται όλοι να συνεισφέρουμε.


Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις σας;


Οι επόμενες δράσεις μας στηρίζονται σε συνέργειες με οργανισμούς και εταιρίες οικολογικής ιδεολογίας. Περισσότερα δε μπορώ να αποκαλύψω, σύντομα όμως θα ενημερωθείτε.


Δώστε μας συμβουλές που απηχούν την DoitEco σκέψη.


Do it with confidence and do it your very own way! Do it Eco!

Ας κάνουμε με αυτοπεποίθηση και με αγάπη την καθημερινότητά μας ομορφότερη, καλύτερη και αρμονικότερη. Ζούμε όλοι μαζί και μπορούμε να ζήσουμε μαζί καλύτερα!  Συμβουλές δεν είναι σωστό να δώσω. Ο καθένας μας ξέρει καλύτερα τι έχει περισσότερο ανάγκη στη ζωή του!


http://www.doitecoproject.com/