1. Cinema
  2. Εξώστης Θ

10+5 προτάσεις για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

γράφουν η Άλκηστη Ακτσόγλου και η Σωτηρία Παπαντωνίου
Πορτρέτα


Λεμεμπέλ / Lemebel (2019, Χιλή/Κολομβία)

Τμήμα: Διεθνές Διαγωνιστικό


Ο Χιλιανός εικαστικός, Pedro Lemebel, διανοίγει ένα μονοπάτι καλλιτεχνικής έκφρασης παρά τον κοινωνικό συντηρητισμό που τον περιβάλλει, καθώς διαβιώνει στη Χιλή του δικτάτορα Augusto Pinochet. Από τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματά του μέχρι την καταξίωση, το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί τους τρόπους με τους οποίους ο Lemebel εναντιώθηκε στην πολιτική και κοινωνική καταπίεση.


*Προβάλλεται στις 3/3 στις 15:30 στο Ολύμπιον και στις 4/3 στις 18:15 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα.


Free Solo

(2018, Η.Π.Α.)

Τμήμα: Ανθρώπινη Κατάσταση


Ο Alex Honnold κατόρθωσε το αδιανόητο: σκαρφάλωσε το Ελ Καπιτάν, έναν μονόλιθο 900 μέτρων με κάθετη κλίση. Ο Honnold ολοκλήρωσε μία τρομερή αναρριχητική πρόκληση, καθώς σκαρφάλωσε στην κορυφή χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικά σχοινιά. Η εξαντλητική και αγωνιώδης επιχείρηση καταγράφεται στο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ, το οποίο κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στα Oscar του 2019.


*Προβάλλεται στις 3/3 στις 20:30 στο Ολύμπιον.


Κοινωνία


Οι Χαμένες Ψυχές της Μοσούλης / Isis, Tomorrow. The Lost Souls of Mosul (2018, Ιταλία/ Γερμανία)

Τμήμα: Διεθνές Διαγωνιστικό


Τα ορφανά παιδιά των νεκρών μαχητών του Ισλάμ έμειναν στο Ιράκ μετά τον θάνατο των γονέων τους - παιδιά που έχουν βιώσει τον πόλεμο, το μίσος και τη βιαιότητα, καθώς εκπαιδεύτηκαν ως βομβιστές αυτοκτονίας. Η ταινία θέτει το κρίσιμο ερώτημα αν ο κύκλος της βίας που διαιωνίζεται μέσα στις γενιές μπορεί τελικά να κλείσει οριστικά.


*Προβάλλεται στις 3/3 στις 18:00 στο Ολύμπιον και στις 4/3 στις 15:45 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα.


Τα Λάφυρα / Nefertiti: The Lonely Queen: Stories from the World of Looted Ancient Art (2018, Ισλανδία/Ελλάδα)

Τμήμα: Παρουσία του Καλλιτέχνη


Ένα ζήτημα που αφορά και την Ελλάδα, ανάμεσα σε άλλες χώρες με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, η αρχαιοκαπηλία και η πολυετής προσπάθεια επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων αναλύεται στο ντοκιμαντέρ, με την παρουσίαση των έργων τέχνης που έχουν κλαπεί από τις χώρες δημιουργίας τους και διατηρούνται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.


*Προβάλλεται στις 5/3 στις 17:45 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη και στις 6/3 στη 13:15 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα.


Εξάρχεια, το Κελάηδημα των Πουλιών / Exarcheia, Le chant des Oiseaux

(2018, Καναδάς)

Τμήμα: Ανθρώπινη Κατάσταση


Το πορτραίτο της θρυλικής γειτονιάς της Αθήνας σκιαγραφείται από τη σκηνοθέτη Nadine Gomez, η οποία πλέκει ένα ποιητικό δοκίμιο μέσα από τις συζητήσεις της με τους ανθρώπους της περιοχής.


*Προβάλλεται στις 6/3 στις 15:45 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας και στις 7/3 στις 17:00 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.


Ζώα/Περιβάλλον


Animus Animalis (Μια Ιστορία για Ανθρώπους, Ζώα και Πράγματα) / Animus Animalis (A Story about People, Animals and Things) (2018, Λιθουανία)

Τμήμα: Διεθνές Διαγωνιστικό


Ένας εκτροφέας ταράνδων, ένας ταριχευτής κι ένας εργαζόμενος μουσείου αποκαλύπτουν έναν αντιφατικό κόσμο στον οποίο το οξύμωρο συνιστά τη μόνη πραγματικότητα. Τα νεκρά ταριχευμένα ζώα τοποθετούνται με τάξη και προσοχή πίσω από γυάλινες βιτρίνες, ώστε να μοιάζουν όσο γίνεται πιο «ζωντανά».


*Προβάλλεται στις 5/3 στις 15:45 στο Ολύμπιον και στις 6/3 στις 18:15 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα.


Blackfish: Η Ιστορία μίας Φάλαινας Δολοφόνου / Blackfish

(2013, Η.Π.Α.)

Τμήμα: Carte Blanche


Η αιχμαλωσία και η εκπαίδευση των εντυπωσιακών θηλαστικών μπορεί να φέρει τραγικές συνέπειες, όπως συνέβη όταν η φάλαινα δολοφόνος Tilikum οδήγησε στον θάνατο τρεις ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και την εκπαιδεύτριά της. Τα άγρια ζώα που αιχμαλωτίζονται σε πάρκα νερού δεν είναι παιχνίδια και δεν οφείλουν να διασκεδάζουν τον άνθρωπο με κόλπα, που μπορεί να μοιάζουν χαριτωμένα, αλλά από πίσω κρύβουν τη θλιβερή αλήθεια της φυλάκισης και του βασανισμού.


*Προβάλλεται στις 6/3 στις 22:30 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας και στις 8/3 στις 19:00 στην αίθουσα Χρήστος Τσακίρης.


Acid Forest / Όξινο δάσος

(2018, Λιθουανία)

Τμήμα: Περιβάλλον


Στην πρώτη της ταινία, η κινηματογραφίστρια Rugilė Barzdžiukaitė αναλαμβάνει τους ρόλους της σκηνοθέτη, της διευθύντριας φωτογραφίας, της μοντέρ και της ηχολήπτριας. Θεματικά, αυτό το δημιουργικό ντοκιμαντέρ ασχολείται με τη συνύπαρξη των κορμοράνων και ενός δάσους ανάμεσα στη Λιθουανία και τη Ρωσία, ή καλύτερα την καταστροφή του δάσους από τους κορμοράνους και τα περιττώματά τους. Η Barzdžiukaitė βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Locarno, ενώ προτάθηκε για βραβείο κοινού στο American Film Institute.


*Προβάλλεται στις 4/3 στις 16:00 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές και στις 5/3 στις 21:45 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.


Φύλο/Σεξουαλική Ταυτότητα


#γυναικεία ηδονή / #Female Pleasure (2018, Ελβετία/Γερμανία)

Τμήμα: Ανθρώπινα Δικαιώματα


Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, πολύ συχνά το γυναικείο σώμα και η γυναικεία σεξουαλική απόλαυση αντιμετωπίζονται εχθρικά με τις ευλογίες των θρησκειών και της πατριαρχικών κοινωνιών. Πέντε γυναίκες σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη τολμούν να αντισταθούν στη βία, τις απειλές και την καταπίεση, καθώς διεκδικούν σθεναρά το αυτονόητο: τη χειραφέτηση του σώματός τους.


*Προβάλλεται στις 5/3 στις 20:30 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές και στις 6/3 στις 15:45 στο Ολύμπιον.


Ανδρο-πρέπεια / Man Made

(2018, Η.Π.Α.)

Τμήμα: Ανθρώπινη κατάσταση


Ο σκηνοθέτης T Cooper, στην πρώτη μεγάλου μήκους του, ακολουθεί τις ιστορίες τεσσάρων διεμφυλικών ανδρών, καθώς προσπαθούν να νικήσουν στον μοναδικό παγκόσμιο διαγωνισμό body-building για διεμφυλικούς. Κέρδισε 4 βραβεία από τα φεστιβάλ της Atlanta, του L.A. Outfest και του Outflix Film Festival.


*Προβάλλεται στις 5/3 στις 23:00 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.


Μέση Δαχτυλίδι: H Μπάρμπι Αλλιώς / Tiny Shoulders, Rethinking Barbie

(2018, Η.Π.Α.)

Τμήμα: Ανθρώπινη κατάσταση


Μέσα από την ιστορική αναδρομή στην 60χρονη «ζωή» της Barbie, η σκηνοθέτης Andrea Nevins πλέκει συνεντεύξεις από υπαλλήλους της εταιρίας Mattel και θεωρητικούς, όπως οι Gloria Steinem και Roxane Gay, διατρέχοντας την τεταμένη σχέση ανάμεσα στην πλαστική κούκλα και στις φεμινιστικές θέσεις.


*Προβάλλεται στις 4/3 στις 22:45 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές και στις 5/3 στη 13:00, στο Ολύμπιον.


Ιστορία


Η Ανατολή Έδυσε (2019, Ελλάδα)

Τμήμα: Μνήμη/Ιστορία


Σε αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ ακολουθούμε τις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου και ποιητή Κώστα Μισαηλίδη από τα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922). Σε σκηνοθεσία και σενάριο του Αλέξανδρου Παπαηλιού και σε παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών και της Ειρήνης Σαρίογλου, η οποία είναι και η ιστορική σύμβουλος της ταινίας.


*Προβάλλεται στις 6/3 στις 19:30 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας και στις 7/3 στη 13:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.


Θεσσαλονίκη – Πόλη χωρίς Μνήμη / Salonika A City With Amnesia

(2019, Γερμανία)

Τμήμα: Μνήμη/Ιστορία


Παρά τις κοσμοπολίτικες ρίζες της πόλης μας, αρκετά στοιχεία του παρελθόντος της αποτελούν περισσότερο θέματα ταμπού και δεν συζητιούνται ελεύθερα. Το πρώτο ντοκιμαντέρ των Max Geilke και Mario Forth εξετάζει την μετακίνηση των Μουσουλμάνων κατοίκων προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως αποτέλεσμα των Βαλκανικών Πολέμων και τον ξεριζωμό των Εβραίων κατοίκων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


*Προβάλλεται στις 5/3 στις 20:15 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη και στις 6/3 στη 13:30 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.


Πολιτική


Ώρες Κοινού / Apertial Pubblico (2017, Ιταλία)

Τμήμα: Σε μία κόλλα χαρτί


Κάθε Τρίτη και Παρασκευή, οι δημόσιοι υπάλληλοι του Ανεξάρτητου Ινστιτούτου για τη Δημόσια Στέγαση της Νάπολης δέχονται τα παράπονα των κατοίκων για γραφειοκρατικά κωλύματα και προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Συγχρόνως, κάτοικοι και υπάλληλοι μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες. Σε σκηνοθεσία της Silvia Bellotti, το ντοκιμαντέρ κέρδισε βραβεία και ειδικές μνείες σε ιταλικά φεστιβάλ και στο φεστιβάλ του Leipzig.


*Προβάλλεται στις 7/3 στις 15:00 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.


Panama Papers (2018, Η.Π.Α.)

Τμήμα: Όλα είναι πολιτική


Η υπόθεση των Panama Papers αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες διαρροές απόρρητων εγγράφων και έφερε στην επιφάνεια τις κρυφές οικονομικές δοσοληψίες δημοσίων υπαλλήλων και πλουσίων και τους τρόπους με τους οποίους τις κάλυπταν. Σκηνοθετημένο από τον ηθοποιό-κινηματογραφιστή Alex Winter (γνωστός από το Bill & Ted's Excellent Adventure του 1989), το ντοκιμαντέρ περιέχει συνεντεύξεις με τους εμπλεκόμενους δημοσιογράφους και εξετάζει τις συνέπειες αυτού του σκανδάλου.


*Προβάλλεται στις 4/3 στις 23:00 στο Ολύμπιον και στις 8/3 στις 22:45 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.