1. Θέματα

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις αν είσαι κορίτσι, είναι να αγνοήσεις όσα λέει η Αφροδίτη Λατινοπούλου

γράφει η Δέσποινα Πολυχρονίδου

Είναι τόσο δύσκολο να μην μεταδίδεις αρνητισμό;Να λες και να ξαναλες πως τα πρότυπα ομορφιάς είναι εκεί για να διασκεδάζουμε μαζί τους, να τα βλέπουμε, όχι ως σημείο αναφοράς αλλά ως κάτι ξεπερασμένο.

Να τρως μέρες από τη ζωή σου για να προσπαθείς να εξηγήσεις σε ένα 15χρονο κορίτσι πως δεν πειράζει αν έχει κυτταρίτιδα, να προσπαθείς να μάθεις στα 12χρονα κορίτσια πως δεν χρειάζεται να ντρέπονται για το αν έχουν τριχοφυϊα, πως είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και πως δεν είναι και κάτι τρομερό.


Να λες όλα αυτά, και έπειτα να έρχεται μια γυναίκα (που κάποιος θα έλεγε πως θα έπρεπε τελος πάντων να καταλαβαινόμαστε βρε αδερφέ), και να μιλά για κάθε τι στο σώμα μας, σαν να είναι το πιο σιχαμερό πράγμα στον κόσμο - και να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο προβολές προβολές - με χιλιάδες αρνητικά σχόλια (but still).


Τα κορίτσια αισθάνονται άσχημα κάθε μέρα. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Για κάτι. Είτε γιατί το σορτσάκι στένεψε, είτε γιατί δεν πρόλαβαν να κάνουν αποτρίχωση, είτε γιατί ντρέπονται για τα σπυράκια τους. Μεγαλώσαμε νιώθοντας άβολα. Μεγαλώσαμε και στα 12 μας αν όχι νωρίτερα, αρχίσαμε να κοιτάμε τα πόδια μας, τις μασχάλες μας, να τρέχουμε να αγοράσουμε ξυραφάκια, να ακούμε τα σχόλια των αγοριών για ο,τιδήποτε υπάρχει επάνω μας. Μεγαλώσαμε φοβούμενες πως θα παχύνουμε, πως η ακμή δεν θα φύγει ποτέ. Και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε με δεκάδες αμήχανες και άβολες στιγμές, και φυσικά η κάθε μία, με το δικό της μικροπρόβλημα στο μικρόκοσμό της.


Το βίντεο της Αφροδίτης Λατινοπούλου ενδεχομένως να πειράξει τις γυναίκες, αλλά ο πραγματικός φόβος είναι να μην το δουν κορίτσια. Γιατί μεγαλώνοντας ξέρεις πως όσα λέει, είναι απλώς, και τίποτα παραπάνω, από την άποψή της. Όταν όμως είσαι ακόμη στη φάση που οι αλλαγές στο σώμα σου είναι πολλές και ανεξέλεγκτες, τότε ένα τέτοιο βίντεο γιγαντώνει ακόμη πιο πολύ τους φόβους σου.


Η Αφροδίτη είναι μια όμορφη γυναίκα. Ήταν ένα όμορφο κορίτσι. Ίσως να έχει ζήσει την φάση όμως που δεν ένιωθε όμορφα με την εμφάνισή της ή όσα άβολα συμβαίνουν στην εφηβεία ή και αργότερα. Ίσως να τα ξέχασε. Ίσως όμως, να επενδύσει την επόμενη φορά στο να πει κάτι θετικό, κάτι που δεν θα κάνει και τα μικρά κορίτσια να αμφισβητήσουν για άλλη μια φορά το σώμα τους.


Aγνόησε λοιπόν όσα ακούς. Είτε από την Αφροδίτη, είτε από τον διπλανό σου. Βρες το ρυθμό σου, άκου το σώμα σου, φρόντισέ το, αγάπησέ το. Ό,τι δεν σου αρέσει, άλλαξέ το. Αν θες. Όταν θες. Όπως θες. Όχι όπως θέλουν οι άλλοι.

Η κάθε μέρα για πολλές εκεί έξω μπορεί να είναι μια συνεχής μάχη με την εικόνα τους. Δεν χρειάζονται μια έξτρα πίεση. Δεν χρειάζονται αρνητισμό, επικριτικές απόψεις και ανούσιες κουβέντες.


Το καλύτερο που έχεις να κάνεις αν είσαι κορίτσι, είναι να αγνοήσεις όσα λέει η Αφροδίτη Λατινοπούλου. Αν είσαι μαμά ενός κοριτσιού, να της μάθεις να μην ακούει τέτοιες φωνές. Αν είσαι φίλη κάποιας κοπέλας που ταλαιπωρείται με την εμφάνισή της, να της πεις σήμερα πως είναι όμορφη. Μάθε να κλειδώνεις τέτοιες φωνές έξω από σένα. Γίνεται. Μάθε να τα ακούς όλα σαν θόρυβο, σαν ηχορύπανση, σαν ενοχλητικές κόρνες έξω από το παράθυρο.


Και αν είσαι από την άλλη μεριά της ιστορίας, μάθε πως, αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις τότε μην πεις τίποτα. Κι ας μην γίνεις viral, δεν πειράζει.


*αναδημοσίευση από το www.pink.gr