1. Mind the art
  2. Μουσική

Χάρης Μακρής: Με μοναδικό όπλο τα τραγούδια

Δέσποινα Πολυχρονίδου

Ο ταλαντούχος νέος τραγουδιστής Χάρης Μακρής γυρνά την Ελλάδα τραγουδώντας με την Γλυκερία και τη Μελίνα Κανά. Τον ανακρίναμε στα μέσα του καλοκαιριού!

  • Μίλησέ μας για σένα και τη μουσική. Πότε ανακάλυψες το ταλέντο σου;


Χ.Μ: Η μουσική και η σχέση μου μαζί της ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία. Πέραν των καταβολών, των ακουσμάτων και των επιρροών που ήταν πολλαπλές, η στιγμή που έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο ανάμεσα σε μένα και τη μουσική ήταν όταν είδα τον αδερφό μου να παίζει κιθάρα. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που η πρώτη κιθάρα μπήκε στο σπίτι μας. Τραγουδούσα από μικρό παιδί, από τις μαθητικές συναυλίες του ωδείου και τις αντίστοιχες στο σχολείο μου μέχρι τις γιορτές στο σπίτι και τα οικογενειακά τραπέζια. Στις πολύ μικρές ηλικίες, όμως, καταλαβαίνεις σίγουρα ότι ένα παιδί έχει μια κλίση, μια ροπή και σίγουρα μια καλλιφωνία αλλά το αν είναι ένα ταλέντο θα φανεί και στην πορεία του στα επόμενα χρόνια. Για μένα η στιγμή αυτή ήρθε σε ηλικία 10 ετών όταν στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Τραγουδιού, που έγινε στην Καρδίτσα, απέσπασα το Α' Βραβείο. Από εκεί και πέρα άρχισε να αποκτά διαφορετικό χρώμα το τραγούδι για εμένα.


  • Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη που δεν έχει πίσω του τρανταχτές επιτυχίες (ακόμη) και εμπειρία να συνεργάζεται με τους σπουδαιότερους έλληνες ερμηνευτές;


Χ.Μ: Είναι περίεργο να εμφανίζεσαι πλάι σε σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές κι εσύ ως νεότερος τραγουδιστής να μην είσαι αναγνωρίσιμος από κάποια δική σου δισκογραφική σου επιτυχία. Η αίσθηση του να ακούς το κοινό άλλοτε να σιγοτραγουδά και άλλοτε να τραγουδά δυνατά ένα δικό σου τραγούδι είναι μοναδική και θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα πως δεν τη «ζηλεύω».


Βέβαια, όταν σε επιλέγουν μεγάλα ονόματα για να συνεργαστείς μαζί τους το τελευταίο που σε απασχολεί είναι το κατά πόσο είμαι αναγνωρίσιμος από τη δισκογραφία σου καθώς η τιμή που σου γίνεται είναι τεράστια πόσο μάλλον η πρόκληση και η ευκαιρία να αναγνωριστείς μέσα από την έκθεση σου σε ευρύτερο κοινό. Αυτό συμβαίνει και με τη δική μου περίπτωση όπως και με αρκετούς σπουδαίους νεότερους τραγουδιστές.


Στις μέρες μας, το αν θα «κάνεις επιτυχία» ή όχι, χωρίς να ασπάζομαι τον όρο, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τι επικρατεί στο χώρο της μουσικής και κατά την άποψή μου ακόμη και με το τι επικρατεί στην ίδια την κοινωνία. Από την πλευρά μου, σεβόμενος την αγάπη μου για τη μουσική και το τραγούδι δεν έχω παρά να προσαρμοστώ μεν στις απαιτήσεις αλλά και να συνεχίσω να κυκλοφορώ νέα μου τραγούδια. Παρ' όλ' αυτά, τόσο η Γλυκερία και η Μελίνα Κανά όσο και ο Στέλιος Φωτιάδης, που επιμελείται την καλλιτεχνική διεύθυνση των προγραμμάτων, έχουν αγαπήσει «Το τραγούδι μου κερί» από το δίσκο μου με τίτλο «ΑΛΜΠΟΥΜ» το οποίο συμπεριλήφθηκε στις φετινές μας εμφανίσεις στις Γραμμές και θα ακουστεί και στις καλοκαιρινές μας συναυλίες.


  • Πώς τα κατάφερες να φτάσεις ως εδώ με αυτές τις συνεργασίες και στο κομμάτι των συνθετών και στιχουργών;


Χ.Μ: Με μοναδικό όπλο τη δουλειά μου αλλά και με το ισχυρότερο κίνητρο που είναι η αγάπη μου για το χώρο της μουσικής και του τραγουδιού. Ξέρω ότι ακούγεται κάπως τετριμμένο ή και «μελό» αλλά δεν είναι παρά η αλήθεια μου στα 17 χρόνια που τραγουδάω επαγγελματικά. Υπάρχουν άνθρωποι «σταθμοί» στη διαδρομή μου που αν δεν τους συναντούσα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά τα πράγματα. Άνθρωποι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη διαδρομή μου, για τις επιλογές μου για τα σωστά μου και τα λάθη μου. Δισκογραφικά είχα την ευλογία να μου χαρίσουν δημιουργήματά τους σπουδαίοι στιχουργοί και συνθέτες κάτι που θεωρώ ότι ήταν καρπός των προσπαθειών μου και αποτέλεσμα της στάσης μου απέναντι στους ίδιους του δημιουργούς. Ο θαυμασμός και η ευγνωμοσύνη μου για τους δημιουργούς των τραγουδιών μου είναι πολύ μεγάλος.


  • Λένε πως την καριέρα την χτίζουν εκτός από τα "ναι" και τα "όχι" που λες στην πορεία. Συμφωνείς; Σου έχει τύχει;


Χ.Μ: Θα συμφωνήσω απόλυτα. Όπως γενικά στη ζωή έτσι και στη μουσική πορεία ενός καλλιτέχνη θα έρθουν στιγμές που θα πρέπει επιλέξεις, που θα κληθείς να απαντήσεις σε προτάσεις. Έχω βρεθεί κι εγώ σε αυτή τη θέση άλλοτε με περισσότερο προβληματισμό για την επιλογή μου κι άλλοτε με σχεδόν καθόλου. Το ένστικτο και η εμπειρία παίζει κυρίαρχο ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Συνήθως ακολουθώ το ένστικτό μου και χτίζοντας εμπειρία στο χώρο της μουσικής πορεύομαι με αυτά ως γνώμονα. Όμως είναι και τα λάθη μέσα στη ζωή. Αρκεί μόνο να μπορούν αργά ή γρήγορα να διορθωθούν.


  • Πες μας ένα τραγούδι που θα ήθελες να έχει γραφτεί για εσένα.


Χ.Μ: Το «Ξημερώνει» του Αντώνη Βαρδή και της Χαρούλας Αλεξίου.


  • Τι αίσθηση σου αφήνει όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε με την πανδημία, σε σχέση φυσικά και με το κοινό και τις συναυλίες


Χ.Μ: Σίγουρα δεν είναι ο πανικός. Η αίσθηση που μου δημιουργείται είναι ότι πρέπει οι κοινωνίες των ανθρώπων να ξαναβρούν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που ενδεχομένως να έχουν χάσει. Είδαμε σε αυτή την κρίση πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι δομές και τα συστήματα υγείας, είδαμε πόσο διαφορετικά αντιμετωπίστηκε η πανδημία ανά κράτος και βλέπουμε χώρες πολύ ανεπτυγμένες να πλήττονται ισχυρά. Μέσα σε αυτό το επιδημιολογικό σκηνικό έχουμε το πολύ σημαντικό κομμάτι που λέγεται πολιτισμός και από την αρχή της πανδημίας διαφαίνονταν ο προβληματισμός σε σχέση με το πως θα μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να τον απολαύσει σε όποια έκφανση του (μουσική, θέατρο, χορός κλπ).


Η Ελλάδα κατάφερε και έλεγξε την πανδημία και πλέον είμαστε σε θέση να εκκινήσουμε τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις ως χώρα στο πλαίσιο φυσικά της λήψης των απαραίτητων μέτρων καθώς το γεγονός ότι έχουμε ελέγξει την πανδημία δε σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί ο Covid19. Προσωπικά πιστεύω ότι η «παγωμάρα» που επικρατεί στον κόσμο λόγω του κορονοϊού θα μεταφερθεί, ως ένα βαθμό, και στις συναυλίες αλλά όσο αυτές θα βαίνουν καλώς τηρώντας τα μέτρα και χωρίς συνωστισμό τόσο το ίδιο το κοινό θα νιώθει πιο ασφαλές ώστε να παρευρεθεί στην όποια πολιτιστική εκδήλωση. Ας μην ξεχνάμε πως στο χώρο του πολιτισμού και του θεάματος εργάζονται πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι πολύ κρίσιμο για αυτούς να γίνουν οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φυσικά πρώτη προτεραιότητα για τον άνθρωπο παραμένει και θα παραμένει η ασφάλεια και η υγεία του συνεπώς το μότο για το φετινό καλοκαίρι είναι εκδηλώσεις με τήρηση μέτρων.


Ta social media του Χάρη

▶ Facebook profile: https://www.facebook.com/xaris.makris1984

▶ Facebook page: https://www.facebook.com/XarisMakrisOfficialPage/

▶ Instagram: https://www.instagram.com/ch.makris/