1. Mind the art
  2. Μουσική

Χατ Τρικ: "Τα απόνερα του punk είναι πιο σημαντικά"

γράφει η Βάσω Βλασίου"Απόψε χάνουμε εμείς, μα μη φοβάσαι, δεν θέλω να με λυπηθείς ..." είναι οι στίχοι από ένα τραγούδι των Χατ Τρικ που σε διάφορες φάσεις έπεφτε μπροστά μου και το άκουγα πολύ ευχάριστα... Από κοντά μου είπαν ότι ξεκίνησαν από χαβαλέ και ονόμασαν την μπάντα τους Χατ Τρικ, γιατί αποτελείται από τρία μέλη-η ακριβής σημασία του όρου είναι τρία τέρματα ή τρείς νίκες- . Εγώ, συμφωνώ και λέω ότι τα έχουν καταφέρει πολύ καλά!


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...Την Πέμπτη 2 Αυγούστου πήγα να τους συναντήσω στο καφενείο Καφαντάρι στην αρχή της Αγίου Δημητρίου, σε μια γειτονιά που βρέθηκα για πρώτη φορά. Μπαίνοντας, κάποιος στο μαγαζί αμέσως- αμέσως βλέπει πίσω από το μπαρ και λίγο ψηλά ένα μικρό αφισάκι των Χατ Τρικ, κάπου εκεί σκέφτηκα ότι ήμουν στο στέκι τους, στο γήπεδο τους, άρα θα μου μιλήσουν με άνεση, χωρίς βιασύνη, άρα θα βγει η συνέντευξη εύκολα. Η συνέχεια με διέψευσε πανηγυρικά! Κάθισα, λοιπόν, με πλάτη στην πόρτα του μαγαζιού για να νιώσω μεγαλύτερη έκπληξη όταν τους δω από κοντά(οργανωμένο σχέδιο). Λίγα λεπτά αφού είχα παραγγείλει τον καφέ μου και το τσιγάρο σιγοκαιγόταν στο τασάκι, άκουσα μια μικρή φασαρία και μια φωνή να λέει: 'Εσύ πρέπει να είσαι η Βάσω!". Το ραντεβού μου είχε φτάσει και μόλις γύρισα προς το μέρος τους είδα τρείς χαμογελαστούς τύπους με πολλή όρεξη για να τα πούμε-καλό σημάδι!

Το στόρι της μπάντας ξεκίνησε το 2006, χωρίς προσδοκίες, χωρίς οργανωμένο σχέδιο για τα βήματα τους στην μουσική σκηνή, χωρίς budjet, αλλά με μεγάλη αγάπη για την μουσική. Ο Πέτρος μου είπε από την αρχή της κουβέντας "η μουσική ζει βαθιά μέσα στην καρδιά μου"-δακρύβρεχτο- . Αργότερα, κατάλαβα ότι οι Χατ Τρικ έχουν μια τελείως διαφορετική άποψη για τη μουσική και μια πιο ρεαλιστική θεώρηση, που δεν υπακούει σε ταμπέλες, μουσικά trend ή στοχευμένες κινήσεις, που να είναι κόντρα σε αυτά που πιστεύουν οι ίδιοι. Οι Χατ Τρικ δεν φρενάρουν την μουσική τους παρά μόνο για να κουρδίσουν τις κιθάρες τους, ενώ πηγαίνουν όπου υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τους ακούσουν και να παρτάρουν μαζί τους άνευ όρων. Όλα τα live είναι εξίσου σημαντικά και μπαίνει σε λειτουργία η μνήμη τους από παλαιότερες εμφανίσεις, έτσι δεν χάνουν από την ένταση τους και βγάζουν το μέσα τους όταν ανεβαίνουν στην σκηνή. Παλαιότερα όταν ταξίδευαν για να παίξουν εκτός Θεσσαλονίκης ζούσαν την φάση της εκδρομής με την μπάντα αφού θα εμφανιζόντουσαν εκτός έδρας σε νέο κοινό που τους ήξερε και ήθελε να τους ακούσει από κοντά, εκείνοι όμως μου είπαν ότι πολύ σημαντικό ήταν ότι θα γνώριζαν νέους ανθρώπους. Τα ταξίδια για τις υποχρεώσεις της μπάντας τώρα πια αποτελούν για την παρέα μια καλή αφορμή να βρεθούν και να πουν τα νέα τους, μιας και δε ζουν όλοι στην Θεσσαλονίκη, αλλά παραμένουν καλοί φίλοι! Παίζουν με το ίδιο κέφι, είτε απευθύνονται σε δέκα φίλους που πήγαν γιατί γουστάρουν τις μουσικές τους, είτε έχουν από κάτω εκατό κεφάλια. Για εκείνους είναι ακριβώς το ίδιο και δεν θα αλλάξει παρά μόνο όταν βαρεθούν οι ίδιοι. Μόνο τότε θα σταματήσουν, αν και νομίζω ότι θα τους ακούμε για πολύ ακόμα να μας τρελαίνουν και να τρελαίνονται, αφού όπως πολύ χαρακτηριστικά μου είπαν «είναι το τραγούδι που μπορούμε να παίξουμε ακόμα και αν μας πετάξουν από ουρανοξύστη».
Κώστας: Πίστεψα πολύ το punk γιατί είναι straight. Τα ανθρώπινα πράγματα είναι straight. Αυτό είναι το punk- να είσαι straight!

Γιώργος: Υπάρχει λαϊκισμός στις συναυλίες γιατί είναι σημάδι της εποχής. Δεν ακούει punk γιατί υπάρχει κορεσμός. Ανακαλύπτει συνέχεια νέες μουσικές!

Πέτρος: Στα 50 του χρόνια θέλει να παίξει στο Palais Des Sports. To punk είναι σαν τις ορχιδέες όλοι περιμένουν με αγωνία να ανθίσει αλλά διαρκεί πολύ λίγο. Του αρέσει πολύ η Reggae μουσική!


Αφού πέρασα σχεδόν τρείς ώρες μιλώντας με τους Χατ Τρικ και ενώ είχα κλείσει το τετράδιο, μου είπαν «Θα σου πούμε και κάτι που δεν το ξέρει ο κόσμος… Το τραγούδι "1000 χρόνια" το βάλαμε στον δεύτερο δίσκο για να συμπληρωθεί ο αριθμός».


Το φως του ήλιου φανερώνει,

αυτό που οι άλλοι αγνοούν
Κι έτσι σε χίλια χρόνια
και πάλι θα `μαστε μαζί,
Θα τραγουδάμε όλη τη νύχτα